Слаткото од малини, како и слаткото од капини, не треба да се вари многу долго, бидејќи може да се претвори во желатин.

Сезонските овошни слаткa порано беа задолжителни во секоја куќа кај нас. Рецептите домаќинките ги добивале од мајките и бабите, а потоа им ги пренесувале на своите ќерките.

Иако изгледа дека слаткото лесно се прави, често се случува чувствителните овошја како малини и капини да се претворат во џем при готвењето.

Како да успеете да зготвите слатко од малини, а плодовите да останат цели. Рецептот е наследен и е од баба која го пренела на мајка ми на почетокот на минатиот век.

Состојки:

1 кг малини
1 кг шекер
2 дл вода (1 чаша)

Подготовка:
Ставете го шеќерот во тенџере и додадете ја водата па добро промешајте и ставете го да се готви на тивок оган. Кога шеќерот и водата ќе почнат да пени, ставете ги исчистените и измиени малини, а потоа продолжете со варењето на пониска температура. За цело време, вадете ја пената што се појавува на врвот на тенџерето.

Џемот од малини, исто како и џемот од капини, не треба да се готви премногу долго, бидејќи може да се претвори во желатин.

За време на готвењето подгответе лажица и порцелански чиниче, па одвреме-навреме сипете малку слатко во чиничето за да ја проверите густината на сирупот. Треба да биде поредокок од мед и стаклест.

Кога слаткото ќе ја достигне потребната густина, тргнете ја шерпата од шпоретот, истурете ја во тегли, цврсто затворете ги и чувајте ги на темно и суво место.

Без разлика што во ова слатко нема конзерванс, може да издржи многу години без да се расипе.

By Author