Иако некои природни намирници можат да предизвикаат и зголемено формирање на гасови во дигестивниот систем (на пример, грав, грашок, зелка, сиров кромид), надуеноста првенствено се јавува поради индустриски преработената храна полна со шеќер, масти и сол; леб и тестенини од бело брашно; пржени и зачинети јадења; газирани и алкохолни пијалоци… Варењето исто така често се нарушува поради прекумерни, неправилни и/или доцни вечерни оброци.
Појавата на „балони“ и тежина во пределот на стомакот може да биде придружена со силно ждригања и испуштање на гасови, што предизвикува чувство на непријатност и срам во општеството. Многу луѓе прибегнуваат кон лекови против надуеност, но ова е само привремено олеснување бидејќи не ја решава причината туку последицата. Пред сè, варењето треба да се олесни:
• Седечкиот начин на живот буквално предизвикува блокади во цревата, затоа движете се барем еден час секој ден – умерените и стабилни активности како пешачење, возење велосипед, пливање, јога, пилатес… се најпосакувани.
• Надуеноста може да биде предизвикана и од пребрзо јадење или зборување, при што лицето голта поголемо количество воздух од вообичаеното. Во тој случај, треба да научите да дишете правилно и да џвакате темелно.
• Јадете што е можно повеќе природна храна и пијте чиста вода и незасладени билни чаеви, а со кафето бидете многу умерени.
• Пожелно е да се земаат ферментирани млечни производи (на пр. кефир и ацидофилус), бидејќи содржат пробиотици кои го балансираат варењето.
• Пијте течност 20 до 25 минути пред оброк или час после оброк, а не со оброци.
• Лековитите билки кои ја поттикнуваат работата на црниот дроб и жолчката се одлични против надуеност: анасон, цикорија, глуварче, коприва, нане, копар, мајоран, милодух (сипан), мајчина душица… Консултирајте се со фитотерапевт за тоа што најмногу ќе ви одговара.
• Надуеноста може да биде знак за недостаток на ензими потребни за варење на лактозата и фруктозата и може да предупреди на целијачна болест или нарушувања на црниот дроб и жолчката. Надуеноста придружена со чести болки во стомакот и дијареа е можен симптом на воспалителни болести на цревата или може да биде несакан ефект од употребата на разни лекови. Затоа, задолжително посетете лекар за да ја дознаете точната причина за надуеност.
Проблемот со надуеноста може да се реши со поволна комбинација на храна. Имено, храната се класифицира во одредени групи, во зависност од тоа какви состојки содржи и како се вари.
Првата група се протеини – месо, млеко и млечни производи, риба, јајца, јаткасти плодови.
Втората група се состои од јаглени хидрати, т.е. житарки и производи од житарки (леб, тестенини, снегулки, брашно, итн.) и скробен зеленчук (компир, слатка пченка).
Групата три вклучува салати, зеленчук без скроб, коренест зеленчук, семки, зачини и билки, масла од јаткасти плодови и семиња.
Четвртата група – овошје – е посебна категорија бидејќи се вари најбрзо од сите намирници.
Првата и втората група на храна не е добро да се јадат заедно бидејќи го попречува варењето, предизвикувајќи надуеност и други заболувања. Третата група може да се комбинира со првата или втората група. Четвртата група, односно овошјето, секогаш треба да се јаде посебно најмалку 30 минути пред или по другите групи.
Мешунките содржат значителни количини на скроб и протеини, па се чини дека е тешко да се класифицираат во одредена група, но скробот е доминантна компонента на повеќето мешунки (освен сојата и белиот грав), така што генерално можете да ги комбинирате мешунките со житарки и салати, или зеленчук. Пожелни се и комбинации на житарки со зеленчук, тестенини со зеленчук и риба или месо со зеленчук.