Зголемување на нивото на гликоза во крвта, дополнително оштетување на миелинската обвивка на нервите, зголемена активност на мочниот меур, се само дел од манифестациите на кои исхраната може да влијае во намалувањето на симптомите на мултиплекс склероза.
Мултиплекс склероза е автоимуна невромускулна болест во која клетките на нашето тело се уништуваат или ја оштетуваат миелинската обвивка на нервите. Тоа целосно го менува животот на пациентот. Тоа влијае на неговиот квалитет, ја менува психофизичката состојба на пациентот.
Диететски масти и мултиплекс склероза
Д-р Џон Мек Дугал, експерт за исхрана и автор на бројни сертифицирани програми за спречување и запирање на прогресијата на разни болести, како и неврологот д-р Рој Свонк, со децении се на мислење дека диетата со помал процент на масти може да биде корисно за луѓето со мултиплекс склероза. Нивниот став е дека храната од животинско потекло, како и палминото и кокосовото масло игра улога во влошувањето на симптомите.
Општата моментална проценка на експертите за исхрана за болните од мултиплекс склероза се сведува на што е можно повеќе храна богата со растителни влакна и со минимален процент на масти.
Мултиплекс склероза, најдобра храна и витамин Д
Истражувањата покажуваат дека храната богата со витамин Д, непреработеното месо, интегралните житарки, свежото овошје, зеленчукот, масна риба, растителните масла, куркумата, авокадото и ѓумбирот се најдобриот избор за исхрана за луѓето со мултиплекс склероза.
Исто така, постојат податоци дека процентот на заболени од МС е поголем кај луѓето на кои телото му недостига витамин Д. Сончевата светлина е неопходна за синтеза и апсорпција на витаминот Д, но нејзиниот внес од храната е најефикасен.
Ако некое лице кое страда од мултиплекс склероза е нетолерантно на лактоза или не консумира млеко и млечни производи, витаминот Д треба да се дополни од друга храна, како што е сок од портокал. Истото важи и за лососот, туната, скушата, харингата и жолчките од јајце, кои исто така содржат омега 3 и омега 6 масни киселини, кои се добри извори на витамин Д.
Какви житарки треба да јадат луѓето со МС?
Внесувањето на житарки од цели зрна наместо рафинирано брашно или преработени јаглехидрати ќе придонесе за зголемување на количината на влакна. Исто така, добро ќе влијае на стабилноста на нивото на шеќер во крвта, ќе ја помогне нормалната функција на дигестивниот тракт, варењето и работата на цревата. Исклучително е важно што ќе помогне при запек, кој е чест придружник на мултиплекс склероза.
Овесот, кафеавиот ориз и киноата се добри примери за цели зрна кои треба да бидат вклучени во редовното мени.
Овошјето и зеленчукот се одличен избор доколку дијагнозата е мултиплекс склероза
Свежото овошје е една од најдобрите опции за лицата со МС, поради високата количина на микронутриенти и антиоксиданси, заедно со полифеноли, каротеноиди и антоцијани. Бобинки, киви, банана и папаја особено се препорачуваат поради изобилството на магнезиум, бидејќи неговиот недостаток е поврзан со прогресијата на мултиплекс склероза.
Што се однесува до зеленчукот, предничат лиснатиот зеленчук, спанаќот, кељот, брокулата и зелката. Овие намирници се богати со влакна, а исто така влијаат на нивото на шеќер во крвта. Истражувањата покажуваат дека храната која има антиинфламаторно дејство, како што се авокадото, куркумата и ѓумбирот, се исто така корисни.
Најлошата храна за болните од МС
Исхраната која се карактеризира со високо ниво на заситени масти, алкохол и негова прекумерна употреба, шеќери, преработена храна богата со адитиви и рафинирани зрна, полномасни млечни производи, сол, кофеин и глутен, може значително да ги влоши симптомите на оваа болест. Експертите за исхрана велат дека не е добро лице со МС да консумира повеќе од 15 грама заситени масти дневно, вклучувајќи ги и оние од растително потекло. Храната богата со едноставни шеќери треба да се избегнува поради нивото на шеќер во крвта.
Треба да внимавате и на адитивите од преработената храна бидејќи тие можат да ја оштетат цревната флора, што е клучно за состојбата на нашиот имунитет.
Кои житарки никогаш не треба да се консумираат, а што е со глутенот
Рафинираните житарки се, заедно со едноставните шеќери, храната со далеку најнеповолно влијание врз симптомите на МС. Ненадејните скокови на нивото на шеќер во крвта може да доведат до дополнително оштетување на миелинските обвивки на нервните клетки и да ја влошат нервната дисфункција. Треба да се избегнуваат бел ориз, компири, бел леб, пецива од бело брашно и други рафинирани зрна.
Пченицата, ‘ржта, јачменот и нивните производи исто така содржат глутен. Истражувањата сугерираат дека постои врска помеѓу целијачната болест и мултиплекс склероза, па затоа се препорачува тест за нетолеранција на глутен за болните од МС. Во случај на позитивен тест, треба да се префрлите на диета без глутен.