Германската биохемичарка Јохана Будвиг врз основа на нејзините откритија разви метод што луѓето го користат за да го балансираат нарушениот електричен баланс на клетките и да спречат многу болести.

Познатата германска научничка Будвиг сфати дека одредена храна може превентивно да влијае на појава на кардиоваскуларни заболувања, дијабетес тип 2, некои видови карцином и многу други болести.

Затоа смислила рецепт за крем што се препорачува да се консумира наутро веднаш по самото будење. Кремот Будвиг се заснова на ленено семе, цедено масло од ленено семе и свежо кравјо сирење.

Семето од лен е најдобриот извор на омега-3 масни киселини кои во комбинација со протеин како сирење со малку маснотии создаваат соединение на липопротеини од кое се направени мембраните на нашите клетки.

Рецепт за крем Будвиг:

4 лажици урда

2 лажици органско масло од ленено семе

1 лажица семе од лен

овошје и ореви по желба

Подготовка:

1. За да добиете оптимални резултати, потребно е да додадете состојки според специфичен распоред.

2. Ставете урда во сад, прелијте го со ленено масло и добро измешајте со миксер додека не добиете кремаста текстура и целото масло да не се соедини со сирењето.

3. Истурете ја смесата врз ленените семиња кои претходно сте ги мелеле.

4. Рачно измешајте ги состојките, а потоа додадете парчиња овошје како што се банани, сливи, диви бобинки и неколку ореви како што се ореви и бадеми.

5. Јадете крем Будвиг не подоцна од 20 минути откако ќе го подготвите. На здравје!

Важно е да знаете:

1. Маслото од ленено семе е расипливо, затоа треба да се чува во фрижидер пред употреба. Исто така, не купувајте ленено масло што не се чува во продавницата на ладно место.

2. Најдобри резултати ќе постигнете ако мелете семе од лен малку пред употреба, бидејќи петнаесет минути по мелењето, тие губат поголем дел од своите корисни својства.

3. Не јадете крем Будвиг со други извори на протеини и маснотии, туку како посебен оброк.

4. Не подготвувајте големи количини на овој крем и не го чувајте за понатамошн конзумирање. Кремот секогаш да ви биде свежо направен.

5. Крем Будвиг може да го јадат и луѓе кои имаат рак или некои други болести, но тие треба да се консултираат со лекар за количината на состојките.

By Admin