За оптимално здравје, вашето мени треба да вклучува 70-80 проценти алкална храна, а само 20-30 проценти кисела
Денешната исхрана вклучува многу преработена храна, месо, млечни производи, јајца, бело брашно, шеќер и газирани сокови. Затоа, не е чудно што повеќето луѓе имаат блага или многу кисела состојба на телото.
Нека не ве залажува терминот „кисело“.
Фактот дека храната има кисел вкус не значи дека придонесува за киселоста на телото – честопати е спротивното. На пример, лимонот има многу кисел вкус, но неговото распаѓање при варењето создава базна состојба. Од друга страна, слатките и месото, кои не се кисели по вкус, придонесуваат за ацидоза бидејќи со нивното распаѓање се ослободуваат состојки или материи кои го закиселуваат телото во крвта. Бидејќи киселата состојба на организмот е сигурен пат до бројни болести, направете промени во вашето мени што е можно поскоро!
Алкалноста на организмот е предуслов за добро здравје
За да може вашето тело добро да ги извршува сите телесни функции, pH вредноста на телесните течности мора да биде благо базна. Ако рН вредноста на вашата крв е околу 7,3 вие сте здрава личност, а ако овие вредности падне под 7,0 имате кисела состојба на телото. На pH вредноста не влијае само храната, туку и различните процеси кои се случуваат во телото – варење, дишење, излачување на телесни течности и други метаболички процеси.
На пример, за време на варењето на храната, желудникот лачи хлороводородна киселина, а панкреасот – базичен бикарбонат. Ако овие дигестивни сокови се нарушени, рамнотежата на pH во вашето тело е нарушена. Ова може да резултира со ацидоза – кисела состојба, или алкалоза – базна состојба на телото, што е многу поретко.
Киселоста на организмот доведува до опаѓање на имунитетот, воспалителни состојби и бројни болести. Може да предизвика дебелина и дијабетес, кардиоваскуларни болести, хроничен замор, остеопороза, артритис, проблеми со мочниот меур и бубрезите.
За киселоста на организмот придонесуваат и пушењето и земањето фармацевтски лекови, вештачки засладувачи и конзерванси. Во кисела состојба, телото зема важни минерали од коските и виталните органи, како што се калциум, калиум и магнезиум, за да ја неутрализира и исфрли киселината. И, опасно го загрозува вашето целокупно здравје.
Симптоми на „кисел“ организам:
Зголемената киселост на организмот ќе ја забележите со промените на усните и во усната шуплина. Симптомите вклучуваат испукани агли на усните, киселост на плунка, чиреви, чести болки во грлото, чувствителност на забите на топло и ладно. Промените се видливи и однадвор – сува и безживотна коса, тенки и кршливи нокти, иритации на кожата.
Вообичаени симптоми вклучуваат иритација на очите, воспаление на очните капаци и конјунктивитис.
На органите за варење киселоста може да се манифестира како чир, гастритис, надуеност, зголемена киселина во желудникот.
Менталните и емоционалните промени вклучуваат губење на интерес и мотивација, нервоза, анксиозност, преосетливост на звуци, депресија.
Знаци на киселост: замор и слаба енергија, ослабен имунитет, чувствителни непца и заби, отежнато дишење и кашлица, ишијас и вкочанет врат, главоболка и поспаност, повраќање, гадење, дијареа, воспаление на мочниот меур и бубрезите, болки во мускулите и зглобовите, палпитации, забрзано стареење, дебелина и дијабетес, акумулација на млечна киселина во мускулите, алергии и акни, раст на габи во телото (како Кандида).
Ако се препознаете во овие симптоми, вашето тело е веројатно кисело. Но, за да бидете сигурни, можете да направите pH анализа на крвта и урината.
Како да го вратите телото во рамнотежа?
За оптимално здравје, 70-80 проценти од алкалната храна треба да има на вашето мени, а само 20-30 проценти од киселите.
Еве што треба да направите за да ја намалите киселоста на телото:
- Пијте најмалку 2 литри вода дневно
- Пијте смути од свежо овошје и зеленчук, консумирајте билни чаеви и зелен чај
- Консумирајте бадемово или кокосово млеко
- Вежбајте умерено бидејќи придонесува за базичноста на вашето тело
- Намалете го внесот на млечни производи, житарки и преработена храна
- Јадете повеќе алкална храна, како што се авокадо, брокула, кељ, целер, краставици, спанаќ, лимони, зрели банани, бадеми, лубеници и што е можно повеќе салати.