Вечна дилема мачи многу домаќинки – дали оризот треба да се мие пред да се готви или не? Дали подготвувате рижото, полнети пиперки, сарма или готвите ориз како додаток на друго јадење, се поставува истото прашање.
Миењето ги отстранува нечистотиите и скробот од зрното, а готвењето ориз без перење често резултира со тоа јадењето да е гумено и лепливо, како и да останат некои нечистотии зад себе. Па што е најпаметното нешто да се направи?
НИКОГАШ нема да е леплив или гнетаво!
Оризот што повеќето од нас го купуваат, веќе спакуван во кеси или кутии, може да има мали нечистотии кои треба да се отстранат пред да се готви. Затоа во минатото, пред да се подготви оризот, секогаш внимателно се сортираа зрната, кои потоа се миеја.
Постојат две причини зошто оризот треба да се измие пред да се готви. Првата причина за миење на оризот е чистотата. Со испирање на оризот се отстрануваат нечистотијата, прашината и хемикалиите. Накратко, ќе се ослободите од видовите работи што веројатно не сакате да ги јадете во зготвениот ориз. На крајот на краиштата, додека оризот стигне до вашиот локален супермаркет, тој веќе поминал долг пат. Попатно, тој може да собере разни материи за време на неговото патување.
Од друга страна, оние кои не го мијат оризот пред да го зготват, тврдат дека водата не само што ги отстранува нечистотиите, туку и вкусот на оризот.
Експертите за кулинарство тврдат дека оризот не треба да се мие кога планирате да готвите рижото бидејќи ќе го измиете целиот скроб што му дава крематост на јадењето.
Меѓутоа, ако го купите оризот на големо или забележите дека е многу бел, тогаш задолжително измијте го. Во производството, зрната понекогаш се мешаат со мелено оризово брашно, гликоза или слични адитиви за да се направи производот што е можно побел.
Запомнете дека доволно е оризот да се измие еднаш или двапати пред да се готви. Водата во која се варел оризот никогаш нема да биде целосно чиста.