Според Healthline, храната погодна за веганите, како што се бадемите, кикиритките, леќата и киноата се одлични опции, исто како млекото, јајцата и грчкиот јогурт за невеганските луѓе.
Но, постои еден зеленчук, кој ги надминува кога станува збор за содржината на протеини; всушност, содржи повеќе протеини отколку бифтек од месо.
Како и повеќето зелени зеленчуци, брокулата е одличен извор на неколку различни видови на хранливи материи. Има добра понуда на витамини Ц и К, како и многу калиум, според Healthline. Тоа дури и ќе го зголеми нашиот внес на влакна. Да не зборуваме, брокулата е многу подобра опција за здравјето на срцето, отколку месото.
Но, она што може да биде најизненадувачки е тоа што брокулата всушност има повеќе протеини отколку стек, во споредба со калории. Healthline објаснува дека една шолја има само 31 калорија (во споредба со стек од месо 179 калории од масти). За таа големина на порција, 33% – повеќе од една третина – од калориите се протеини. Ова е одлична вест за сите оние кои се обидуваат да додадат повеќе протеини без да додаваат повеќе месо во нивните оброци.