Кафето и чајот се богати со антиоксиданси и можат да придонесат за метаболичко здравје.


Има луѓе кои утрото го започнуваат со чаша сок од портокал, млеко или обична вода. Сепак, повеќето луѓе претпочитаат да пијат шолја чај или кафе. Иако и двата пијалоци се омилени меѓу нивните консументи, се поставува прашањето кој од двата има повеќе предности?

Содржината на кофеин во различните чаеви и кафиња ќе се разликува во зависност од времето на готвење, начинот на подготовка и големината на пијалокот, пишува Mind Body Green.

Сепак, за да бидете информирани, погледнете кој од следните пијалоци содржи најмногу кофеин, а кој најмалку.

Нивоа на кофеин по чаша од секој пијалок:

  • Кафе – 96 милиграми кофеин
  • Кафе со млеко: 86,4 милиграми кофеин
  • Ледено кафе: 74,4 милиграми кофеин
  • Црн чај: 48 милиграми кофеин
  • Зелен чај: 28,8 милиграми кофеин
  • Кафе без кофеин: 0 до 15 милиграми кофеин
  • Билен чај: 0 милиграми кофеин

Кога се споредуваат, очигледно е дека повеќето пијалоци од кафе содржат повеќе кофеин од чајот – дури и во случај на одредени пијалоци без кофеин.

Кафето е добар извор на антиоксидантни полифеноли и кофеин, а сите тие го поддржуваат когнитивното функционирање и може да го намалат ризикот од губење на меморијата.
Покрај антиоксидансите, како што е антиинфламаторното соединение хлорогена киселина, кафето поволно влијае и на здравјето на мозокот, црниот дроб, дијабетесот и метаболичкиот синдром.

Истражувањата покажуваат дека жените кои пијат две до три шолји кафе секој ден имаат помалку телесни масти од оние кои ретко пијат кафе.

Чајот има и многу здравствени придобивки, од смирување на гадење до ублажување на главоболки и ублажување на варење.

Како кафето, така и чајот има високи антиинфламаторни својства, како што се антиоксидантите. Некои студии, исто така, ги поврзуваат соединенијата на зелениот чај со кардиоваскуларното здравје.

Поради повисокиот процент на кофеин во кафето, бремените жени или сите кои се обидуваат да го намалат внесот на кофеин би било подобро да се придржуваат кон чајот – особено билниот

By Author