Похованиот кромид се подготвува за само 30 минути и е добредојден во речиси секоја прилика.
Компоненти
Неопходно е:
2 главици кромид
200 гр презла (палента)
1 кесичка прашок за пециво
2 јајца
200 мл млеко
200 гр брашно
1 лажичка се
За пржење:
масло ако е потребно
Подготовка
Излупете го кромидот, измијте го, исечете го на прстени и одделете ги „прстените“.
Соединете го прашокот за пециво со брашното, посолете ги и во нив виткајте ги прстените од кромидот.
Јајцата и млекото се матат рачно, па се додава смесата од брашното, прашокот за пециво и солта и се се меша за да се соединат сите состојки. Во соодветен сад ставете ја презлата.
Прстените од кромидот се валкт прво во смесата со јајцата, па во презлата.
Се пржат на загреано масло додека не поруменат од двете страни. Ставете ги на кујнска хартија за да се исцеди вишокот маснотии.
Послужете.