Она кога ништо немаш а треба да ги нахраниш гладните усти, „мора да се направи нешто од ништо“, обично правам пица леб.

За да успее една работа, освен „ништо“, потребни се уште најмалку две работи. Гастро љубопитност и мотивација. Ова прво, откако знам за себе, секогаш го носам со себе, а мотивацијата доаѓа со празениот стомак, што е можеби најважно за успешен кулинарски исход.

Пица лебот е мојот кец во ракавот. Го правам кога од мене се очекува брза и вкусна закуска. Кога нема ништо „конкретно“ во куќата, да подготвам добро јадење. Но, секогаш има бајат леб и секој фрижидер, иако полупразен, обично е „полн“ со остатоци од шунка, сирење, маслинки и зачини. Обично има 1-2 јајца, ако не во мојот, тогаш во фрижидерот на соседот. Па, и покрај тоа што нема ништо, сè е таму.

Состојки
2 јајца
3 лажици маслиново масло
50 гр моцарела или друго бело сирење
маслинки без семки
100 гр пршута (исечена на листови)
200 гр рендан кашкавал
оригано
бибер

Подготовка
Намачкајте ја тавата со путер или маслиново масло. Изматете ги јајцата, јогуртот, маслиновото масло и солта. Во плех наредете тенко исечени кришки леб и премачкајте (потопете) со подготвената смеса.

Врз натопениот леб на неколку места ставете парчиња путер, малку моцарела, наредете ги маслинките, ставете ја пршутата или било каква салама и на крај сирењето. Кисели краставички, посипете со оригано (не штедам) и наросете доста кечап.

Печете во загреана рерна на 180 степени, 15-20 минути, се служи додека е топло.

Пријатно!!!

By Author