Бадемовото млеко со годините станува сè попопуларно, а причините се сосема оправдани.

Бадемовото млеко има многу хранливи материи, а многумина го сметаат за повкусно од кравјото млеко. Оваа опција е исто така одлична алтернатива ако сте алергични на обично млеко.

Ова млеко содржи повеќе витамини од соја или оризово млеко, а она што е особено важно е што не содржи лактоза или казеин, млечен протеин кој кај многу луѓе предизвикува дигестивни нарушувања.

Содржи помалку калории
Билните млека содржат помалку калории од другите, па затоа се добро решение доколку сакате да се префрлите на одредена диета.

Има помалку јаглехидрати
Се разбира, ова важи само ако се работи за незасладено бадемово млеко. 100 грама бадемово млеко содржи 0,3 грама јаглехидрати.

Витамин Е
Бадемовото млеко содржи дури 22 проценти од препорачаната дневна потреба за витамин Е. Овој витамин е важен во борбата против воспалението и стресот.

Витамин Д
Важно за работата на срцето, коските и имунитетот, многу е честа појава во бадемовото млеко.

Калциум
Млекото е важно поради големиот извор на калциум, а бадемовото млеко најмногу е збогатено со калциум, па затоа е многу важно за коските и правилен раст и развој.

Уверете се во придобивките од бадемовото млеко, кога е вкусот во прашање, сигурни сме дека нема да зажалите.

By Author