Времето брзо се менува, стаса пролет, најубавото годишно време! Студените денови наскоро ќе бидат заменети со топло сонце, а слободното време ќе ви биде исполнето со нови можности и активности во природа.
Но, како што зимата згаснува, а деновите стануваат подолги и потопли, за сите оние кои страдаат од алергии се појавува кошмар. Алергијата на полен или алергискиот ринитис е една од најчестите алергиски болести, од која секоја година страдаат 35% од Европејците.

Поленот е фин прав што го произведуваат дрвја, трева, цвеќиња и плевел. Растенијата го користат за опрашување и размножување, а од едно на друго растение го пренесуваат разни инсекти и животни, како и ветер.

Поленот во суштина ни е безопасен, но кога го вдишуваме, имунолошкиот систем по грешка може да го препознае како опасност и да предизвика имунолошки одговор, т.е. алергија на полен.

Постои значајна врска помеѓу вашата исхрана и сериозноста на симптомите на поленска треска. Ако на пр. консумирате храна која содржи високо ниво на хистамин ќе ги влошите симптомите на алергискиот ринитис.

Затоа, треба да користите храна која нема да го иритира вашиот имунолошки систем и која ги блокира хистаминските рецептори. Следниве намирници даваат најдобри резултати:

  • Ѓумбир – Ѓумбирот е природен антиинфламаторно средство кое го намалува воспалението, отокот и иритацијата на окото. Познат е и по своите антиоксидантни својства, што го прави идеална храна во борбата против симптомите на поленска треска. Можете да го користите свеж, но и сушен ги задржува своите својства.
  • Пчелен полен – Пчелниот полен е мешавина од ензими, нектар, мед и пчелин восок, и е вистински лек за алергиски ринитис. Поленот од пчели го спречува активирањето на мастоцитите или Ерлиховите клетки и затоа е важен за превенција од алергиски реакции.
  • Цитрус – Цитрусот содржи големи количини на витамин Ц, кој е познат по тоа што спречува настинки и грип, но е многу ефикасен и кога станува збор за алергии на полен. Ја намалува иритацијата на горниот респираторен тракт предизвикана од поленска треска. Витаминот Ц го има најмногу во портокалите, мандарини, грејпфрут, пиперки и разни бобинки.
  • Куркума – куркумата има силни антиинфламаторни својства, благодарение на неговата активна состојка куркумин. Затоа, консумирањето куркума ги намалува отокот и иритацијата предизвикана од пролетните алергии. Куркумата може да се користи како додаток во исхраната, но и во форма на капсули, тинктури и чаеви.
  • Домат – Освен цитрус, доматите содржат и значителни количини на витамин Ц. Покрај тоа, содржи ликопен, уште еден антиоксиданс кој ги ублажува симптомите на алергија на полен.
  • Лосос – Лососот, како и некои други видови риби, содржи омега 3 масни киселини кои имаат и антиинфламаторни својства. Докажано е дека лососот го подобрува метаболизмот и има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем.

Хидратацијата на телото е многу важен фактор кога се во прашање алергиите. Внесувањето на доволна количина течност може значително да ги ублажат симптомите на алергија на полен. Водата ја намалува иритацијата во грлото и носот и ги разредува слузокожата во носните пасуси. Но, некои пијалоци сепак треба да се избегнуваат, како што се млекото, кафето и алкохолните пијалоци.

By Author