Allium ursinum е диво растение од семејството на лук. Во светот се користи за кулинарски и медицински цели. Ова растение се јаде а е и лековито, има хранлива вредност. Главно расте во мочуришни шуми и расте пред дрвјата, па на воздухот му дава посебна арома.
За време на цветањето може да порасне од 20 до 50 см. Неговата луковица е исправена и тенка, долга е од 2 до 5 см и е покриена со бели и жолтеникави лисја. Од лакот излегуваат два листа кои се долгнавести, елипсовидни, зелени и шилести. Пресекот на стеблото е речиси кружен.
Легендата вели дека сремушот е толку здрав што дури и на мечките им е потребен кога ќе излезат од хибернација, за да го прочистат својот организам, бидејќи делува така што ги врзува за себе сите токсини од вените и крвта.
ЛЕКОВИТИ СВОЈСТВА НА СРЕМУШОТ
Сремуш, кога го нарекуваат и див лук, отсекогаш се користел како замена за лукот, како во храната, така и во хербалната медицина. Од април до јуни, белите цветови се развиваат во повеќецветни тироидни соцвети, кои се обвиткани во мембранозна обвивка, која многу рано паѓа. Може да послужи како лек, храна или зачин.
Помага при грип, настинка, висок крвен притисок или маснотии во крвта. Свежите растенија се берат во април и мај, а светилките се собираат во лето или наесен. По бербата може да се чува во фрижидер од 7 до 10 дена.
Се користи и за стимулирање на нервниот систем. Ја стимулира активноста на макрофагите кои имаат улога во борбата против инфекциите. Ја зголемува активноста на Т-лимфоцитите и тие претставуваат централен активатор на целиот имунолошки систем. Дивиот лук исто така игра важна улога во лекувањето на вирусни инфекции на горниот респираторен тракт поради неговата способност да ја исчисти слузта од белите дробови. Неговата најголема предност во споредба со антибиотиците е тоа што содржи есенцијално масло со алицин и сулфатни соединенија, каде што вирусите и бактериите не можат да стекнат отпорност.
Allium ursinum лекува главоболка, штити од мозочен удар и го забавува процесот на стареење. Добар е и за лекување на грип и настинка, штити од срцев удар, го намалува холестеролот и мастите во крвта и го чисти крвотокот.
За здрав изглед потребно е секојдневно да се консумира во период од две до три недели. Многу е важно да не се исуши бидејќи тогаш го губи ефективно својство. Се одгледува во градинарски градини, но постои можност да се одгледува и во затворен простор. Нејзините листови се берат за да се подготви салатата, заедно со белузлавата крушка. Младите, нови листови содржат многу витамини, додека постарите се лути. За храна се користат свежи надземни делови.
Се верува дека треба да се консумира што почесто, бидејќи ја чисти крвта и дигестивниот систем. Нејзиното дејство врз цревните паразити е многу позитивно и го спречува заразното воспаление на цревната слузница. Го олеснува дишењето кај луѓето кои страдаат од бронхитис и ја елиминира несоницата и главоболките. Благодарение на него раните побрзо зараснуваат и имаат антибактериско дејство.
Она што биохемичарите веруваат е дека сремушот е подобар и поздрав од лукот. Богат е и со есенцијални масла, соли, шеќер, витамин Ц.
Доколку сакате сами да го набавите во природа, мора да бидете исклучително внимателни, затоа бербата им се препорачува на искусните берачи. Листовите од сремуша прво се тријат со раце за да се види дали мириса на лук. Љубителите на природни производи се повеќе го бараат овој див лук и сродните растенија.Се користи во исхраната со земање само свежи надземни делови и тие се собираат пред цветање. Овој див лук се користи како арома во храната, но и во употребата на хербални лекови. Истражувањата покажаа дека овој див лук може да се користи како вреден додаток и модификатор на аромата и вкусот на кефирот, кој се прави од овчо млеко.
Сремуш се почесто се појавува во кујната денес, и од него се подготвуваат разни специјалитети кои се многу вкусни и здрави.