Ѕвони будилникот! Сега населението е поделено: некои се колнат во појадок, додека други претпочитаат да останат подолго во кревет. Здравиот појадок го буди расположението?!
Појадокот мора да биде здрав и да му дава енергија на телото.
Здрав појадок – најважниот оброк во денот
Науката повеќе не се согласува – како пред години – дали појадокот е најважниот оброк во денот. Но, едно е сигурно, ако веќе уживате во појадокот, тој треба да биде здрав.
Важно е денот да го започнете со оптимална мешавина на протеини, јаглени хидрати и витамини. Тогаш телото и умот имаат корист од хранливите материи и ја добиваат потребната сила.
Ученици, студенти, менаџери, канцелариски работници итн. Тие седат многу и имаат потреба од здрав појадок, храна која поттикнува размислување и не слетува на колковите.
Градежниците, патниците, испраќачите на пакети итн., од друга страна, имаат корист од обилниот појадок кој ги зајакнува мускулите и дава енергија.
Како детално изгледа здрав појадок?
Овошјето наутро ги отстранува сите грижи
Луѓето се индивидуални во нивната физичка подготвеност, исхрана и барања за движење – сепак, постојат општи совети.
Затоа мотото е – Земете ги овие намирници:
Салата од свежо овошје – она што е вкусно е дозволено. Јаболка, банани или круши и сочни бобинки – овошни салати.
Сувото овошје е богато со хранливи материи и со право го крунисува здравото, самостојно подготвено мусли.
Сувото грозје помага во борбата против желбата за чоколадо и слично и ја активира сивата материја.
Јогуртот ја збогатува овошната салата и обезбедува висококвалитетни протеини.
Скини Пот е и снабдувач на протеини, кој се служи на свежо парче интегрален леб со матеница – вкусно.
Овесна каша, вистинска суперхрана. Бидејќи содржат протеини, витамини од групата Б, фосфор, железо, цинк и магнезиум. Покрај тоа, влакната содржани во него ја штитат и обновуваат цревната флора.
Бразилските ореви, бадемите, оревите, лешниците или боровите ореви се најдобрата храна за мозокот. Јаткастите плодови и јаткастите плодови го снабдуваат телото со магнезиум, фолна киселина и здрави масти.
Посно сирење и шунка за здрав појадок.
Јајцата – полни со енергија, содржат витамини Д, К, Б12 и биотин, плус селен, железо и незаситени масни киселини. Без разлика како се јаде јајцето: меко варено или во омлет.
Информации: Најдобрите работи за појадок се цели зрна, овошје, зеленчук, посно месо (како живина) и овошни сокови или чаеви – дури ни јајце не може да наштети. Ова не само што е здраво, туку и не е тешко во стомакот и ве држи сити подолго време.
Имајте здрав појадок – тогаш не јадете го
Некои намирници не се погодни за здраво уживање во раните утрински часови. Бидејќи по станувањето метаболизмот се уште не е целосно ефикасен, па обилниот, неурамнотежен појадок брзо го совладува и останува тежок во стомакот.
Затоа, подобро е да не:
Готовиот крем со јаткасти плодови или чоколадо е вкусен, но содржи премногу шеќер и нездрави масти.
Леб, месо сирење или бел леб – во производството се користи само скроб од внатрешното јадро на зрното. Како резултат на тоа, белиот леб има помалку вредни состојки и само заситува за кратко време.
Масни колбаси, како што се салама, мортадела или колбас сервелат.
Богато сирење, како Камембер, Чедар или Горгонзола.
Инфо: Бело брашно, животински масти, слатки и премногу кафе не треба да се јаде наутро. Иако ова релативно брзо го исполнува стомакот, чувството на глад наскоро ќе се врати.