Важна храна за секоја жена.
Станува збор за вистинското моќно овошно дрво на Медитеранот – смоквата.
Смоквите спаѓаат во групата на најздрави видови овошни дрвја бидејќи изобилуваат со здрави фитонутриенти, витамини и антиоксиданси неопходни за правилно и непречено функционирање на нашиот организам.
Смоквите се користеле како лек со векови, а нашите предци биле запознаени со лековитите својства на смоквите.
Може да се јадат свежи или сушени, а 100 гр од ова овошје содржи само 74 калории.
Свежите смокви содржат каротини, танини, лутеин, хлорогена киселина и витамини А, Е и К, кои не штитат од старост, малигни заболувања и срцеви заболувања.
Хлорогената киселина, која ја има во изобилство во смокви, го држи нивото на шеќер во крвта под контрола, пишува agromedia.rs.
Токму затоа смоквите се одлична храна богата со калиум и може да помогне да се поправи оваа нерамнотежа. Во меѓувреме, високото ниво на влакна во смокви може да помогне да се отстрани вишокот на натриум од системот и исто така да се промовира губење на тежината.
Го зајакнува имунитетот
Дигестивни проблеми кај луѓето и како тие варираат, објаснуваат лекарите, почнувајќи од запек, грчеви, надуеност до дијареа. Каков и да е проблемот, се вели дека јадењето смокви помага благодарение на нивната висока содржина на влакна.
Но, освен високата содржина на влакна, смоквите го помагаат варењето на друг начин. Тие се одличен извор на пробиотици кои го подобруваат целокупното здравје на цревата, а со тоа докажано го зајакнуваат нашиот имунитет и не штитат од потенцијални болести.
Ја одржува густината на коските
Диететичарите нагласуваат дека смоквите се одличен извор на калциум и калиум, а докажано е дека овие минерали ја подобруваат или одржуваат густината на коските, што пак може да спречи состојби како што е остеопорозата. Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со калиум може да го подобри здравјето на коските, додека редовното внесување на калциум се покажало дека ја подобрува минералната структура на коските кај децата и адолесцентите, пишува index.hr.