Киселата зелка е традиционална зимска салата и намирница од која се подготвуваат познатите зимски балкански јадења, како подварок (без месо и со месо) и незаменливата сарма.

Токму поради овие деликатеси секое домаќинство е многу важно да има зелка во текот на зимската сезона. И многу луѓе го ставаат во замрзнувачи на крајот од сезоната, не толку поради причината „да не се фрли“, туку затоа што сармата од кисела зелка е попопуларна од која било друга сарма.

Постојат безброј рецепти и начини како да ја ставите зелката во буриња и каци. Заедничко на сите им е тоа што зелката се реди, се соли и се прелива со вода.

Но, почетниците мора да знаат дека тајната е во тоа што количината на сол не е поврзана со количината на зелка, туку со количината на вода што се прелива преку неа.

Еве го наједноставниот рецепт:

Според тој рецепт, во многу домакинства традиционално се кисели зелката. Покрај зелка, потребни ви се: килограм сол на 30 кг зелка, камен или тегла со волумен од 1,5 л. Доколку ставате помалку зелка сразмерно намалете ја и солта.

Подготовка: Главите од зелката, исчистени од површинскиот слој на листовите, измијте ги, коренот издлабете го исечете крст и наполнете ја вдлабнатината со сол наредете ги во буре. Неколку главици зелка исечкајте ги на четвртинки и половинки и турнете ги меѓу целите глави за да се заглават, односно цврсто да застанат. Ако сакате расолницата да има убава розеникава боја ставете едно мало црвено зелче, ќе добиете боја на розе вино.

Истурете вода два прста над зелката. Над зелката ставете дрвена или пластична притискач. Ставете камен или тегла полна со вода над преса. Три-четири лимони исечени на кругови и една рака пченка. Останатата сол растворете ја во водата со која ја преливате зелката.

Затворете го бурето и повремено контролирајте ја количината на вода неколку дена. Додадете вода по потреба, за да не се главите од зелката надвор од водата. Во исто време, исплакнете го каменот, а ако се користи тегла, мора да се измие однадвор.

By Author