Бидејќи речиси 90 проценти од дињата е вода, таа ќе ви помогне да го хидрирате телото во текот на топлите денови и да изгубите неколку килограми. Земете малку сонце на вашата чинија!

Дињата е едногодишно тревно растение, кое припаѓа на семејството Cucurbitaceae и затоа се смета за зеленчук. Се нарекува и дина, диња, пекун, пипин и пепун. Сепак, многумина ја сметаат дињата за овошје.

Дињата потекнува од Азија и Африка. Многу е веројатно дека е пренесен во други делови на светот пред илјадници години. Старите Египќани веќе ја сметале дињата за деликатес. Старите Римјани, а секако и Грците, уживале во дињите исто како и ние денес. Првата земја каде дињите почнаа интензивно да се одгледуваат беше Франција, пред триста години.

Нутритивна вредност на дињата
Една порција диња од 150 грама содржи: 53 калории, 0,3 g масти, 13 g јаглени хидрати, 1,4 g влакна, 30% од дневната количина на витамин А, 78% од дневната количина на витамин Ц.

Кај некои калифорниски сорти била измерена 100-процентната дневна потреба од витамини А и Ц. Ова вкусно овошје е богато со антиоксиданси, холин, зеаксантин и бета каротен, кои обезбедуваат заштита од голем број болести – од настинка до рак. Со оглед на тоа што 90-95% од неговиот состав е вода, таа е идеално овошје за хидратација во топлите летни денови.

Семињата, кои исто така се јадливи, содржат протеини, влакна и омега-3 масни киселини во форма на алфа-линоленска киселина.

Лековити својства на дињата
Го регулира крвниот притисок
Дињата содржи влакна, калиум, витамин Ц и холин кои го подобруваат здравјето на срцето. Јадењето храна богата со калиум помага во регулирањето на нивото на натриум, што е важно за лекување на високиот крвен притисок.
Калиумот му помага на телото да го ослободи вишокот натриум и на тој начин го намалува високиот крвен притисок. Калиумот е потребен и за регулирање на рамнотежата на водата, киселинско-базната рамнотежа и невромускулната функција, а исто така игра важна улога во преносот на електричните импулси до срцето.
Внесувањето на калиум е поврзано и со намален ризик од срцев удар и губење на мускулната маса. Овој минерал ја зачувува густината на коските и го спречува создавањето на камења во бубрезите.

Го заштитува здравјето на очите
Дињата содржи хранливи материи важни за здравјето на очите – бета каротен (од кој се ослободува витаминот А), витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Зеаксантинот е важен каротеноид кој се апсорбира во мрежницата на окото каде што делува како антиоксиданс и заштита од УВ.
Неколку студии покажаа дека каротеноидите го забавуваат деструктивниот процес во мрежницата и ретиналниот пигмент што доведува до макуларна дегенерација (болест на централниот дел на мрежницата што обично се јавува кај постарите лица).
Со оглед на тоа што бројните студии покажаа дека тешкиот недостаток на витамин А и Ц може да доведе до глауком и макуларна дегенерација, па дури и слепило, дињата е одличен избор за спречување или забавување на развојот на овие нарушувања.

Го регулира варењето
Дињата е лесно сварлива и се препорачува да се јаде на празен стомак и пред друг оброк. Добар избор е и за оние со чувствителен стомак бидејќи содржи ензими и не ја користи енергијата на телото за варење на храната.
Според традиционалната кинеска медицина, дињите ја намалуваат внатрешната топлина – особено оние во областа на гастроинтестиналниот тракт.
Поради изобилството на влакна и вода, спречува запек и помага во регулирањето на варењето, здравјето на дигестивниот тракт и исфрлањето на токсините од цревата.

Има антиинфламаторно дејство
Холинот е важна хранлива материја во дињата која помага за подобар сон, учење и меморија. Важно е и за одржување на еластичноста на клеточните мембрани, пренос на нервните импулси, искористување на маснотиите и намалување на хроничното воспаление.

Редовното консумирање диња помага во намалување на оксидативниот стрес и на тој начин ги намалува воспалителните процеси кои можат да доведат до развој на артритис. Воспалението во телото е поврзано и со појава на метаболички синдром, кој означува група на метаболички нарушувања.
Овие нарушувања се манифестираат како отпорност на инсулин, акумулација на масно ткиво во абдоминалната област (абдоминална или централна дебелина), висок холестерол и покачен крвен притисок. Истражувањата покажаа дека жените кои консумирале 350 грама овошје дневно имале значително помал ризик од развој на овој синдром. Студијата опфати диња, јаболка, грозје, лубеница и банани.

Ја заштитува кожата и косата
Редовното консумирање диња е одлично за убавината на кожата и косата. Ова се должи на влијанието на витаминот А, кој е неопходен за производство на себум кој ја навлажнува кожата и косата и е неопходен за нивниот раст. Витаминот А е од суштинско значење за чист тен, а исто така може да помогне во заштитата од УВ зраците кои предизвикуваат побрзо стареење на кожата. Покрај витаминот А, витаминот Ц е исто така важен за градење и одржување на колагенот, кој дава структура на кожата и косата. Затоа дињата е одлична помош против брчки и предвремено стареење. Освен за храна, можете да го користите и директно на кожата и косата како маска или регенератор.

By Author