Богатството и комбинацијата на хранливи материи во сливите имаат бројни позитивни ефекти врз човечкото тело
Нашата клима е исклучително погодна за одгледување сливи, а стравот на нашите овоштари често не е дека сливите нема да вродат со плод, туку дека премногу обилните плодови ќе скршат гранки.
Бидејќи сме во период од годината кога не можеме да купиме свежи сливи, многумина се одлучуваат да јадат суви, кои се вкусен и здрав десерт.
Полни со хранливи материи кои ги штитат коските и го подобруваат целокупното здравје, сливите се можеби една од најважните намирници за здраво стареење.
Сувите сливи не се ништо помалку здрави од свежите сливи и се достапни во текот на целата година, а ова се само дел од придобивките што ги нуди ова овошје.
- Го подобруваат расположението
Познато е дека во зима се зголемува нивото на анксиозност. За стабилност на нервниот систем потребни се витамини од групата Б кои ги содржи сливите. Патем, во старите времиња сувите сливи се сметале за многу ефикасен лек против стрес и депресија.
- Го решаваат проблемот со варењето
Сливите поради содржината на пектин кој набабрува во цревата ја омекнуваат столицата. Со регулирање на варењето делува превентивно на здравјето на дебелото црево, додека пектинот содржан во ова суво овошје го намалува и холестеролот во крвта.
Сливите со помала содржина на шеќер се подобри за лекување на разни заболувања.
3. Намалување на холестеролот
Сигурни сме дека повеќето луѓе знаат колку се важни влакната кога станува збор за одржување на здрави нивоа на холестерол бидејќи тие го апсорбираат вишокот на жолчка што ја лачи црниот дроб. Црниот дроб користи холестерол за да произведе повеќе жолчка, а кога влакната ја апсорбираат жолчката, тој автоматски го намалува холестеролот.
- За зајакнување на имунитетот
Сувите сливи содржат голем број слободни радикали кои се борат против бактериите. Овие радикали всушност го зајакнуваат имунолошкиот систем и се борат против вирусот.