Здравите грицки кои служат како замена за чипсот, намазите кои долго се спротивставуваат на гладот и топчињата од леблебија се неисцрпна инспирација за сите оние кои сакаат да се хранат здраво.
Наутот(леблебија) има неверојатен состав. Не само што е богат со протеини, туку е полн и со диетални влакна, а не треба да се занемарат и антиоксидантите, магнезиумот, калциумот и витамините А, Е и Ц.
Корисните житарки имаат околу 15 грама протеини по шолја, поради што се сојузници на вегетаријанците, веганите, но и ефикасно слабеење бидејќи го продлабочуваат чувството на ситост. Сто грама наут на ден ефикасно го намалува лошиот холестерол, го подобрува здравјето на цревата, го штити срцето и штити од срцеви заболувања, дијабетес и рак.
Варивото е само почеток на приказната за начините на кои можете да го вклучите наутот во вашата секојдневна исхрана. За да омекне доволно, можете да го сварите со половина лажичка сода бикарбона и потоа да го процедите, да додадете нова вода и да продолжите со готвењето. Задолжително натопете го пред да го готвите, по можност преку ноќ и посолете го само на крајот за да остане цела.
Од наут се подготвуваат и здрави грицки. Гответе го да не е многу мек или земете ја од конзервата и исушете ја и подмачкајте ја и додадете ги омилените зачини во прав и печете на 200 ° C во плех. Протресете го на секои 10 минути за да не изгори. Печете го околу половина час.