Железото врши многу функции во човечкото тело, од кои главна е учеството во хематопоезата и преносот на кислород до сите витални органи.
Железото ја одредува цврстината на коските, учествува во процесот на дишење, а одговорно е и за структурата на кожата и косата. Недостатокот на железо предизвикува анемија, а најдобрата форма за превенција е исхраната.
Лекарите објаснија зошто е толку важно за здравјето во првиот оброк да има храна богата со железо. Факт е дека железото е нестабилен јон. Телото го апсорбира долго време и неговата апсорпција зависи од многу фактори.
Во активната фаза од денот, односно до 12 часот, телото е будно, сите негови системи се поактивни, па апсорпцијата на храната е полесно и побрзо отколку навечер. Исто така, важно е да се внесува железо во вистинска комбинација. На пример, силниот чај и млечните производи ја комплицираат неговата апсорпција, но зеленчукот и агрумите, напротив, ќе бидат одлични помагачи.
Храна за појадок богата со железо:
Спанаќ
Овој зеленчук покрај целата листа на витамини, е и еден од главните извори на железо. Содржи и витамин Ц, кој исто така е богат со спанаќ, кој ја олеснува апсорпцијата на железото. Овие хранливи зелени листови може да се јадат свежи, лесно сварени или да се додадат во изматени јајца или сендвичи.
Мешунките
Ако наутро немате доволно енергија и сте поспани, обидете се да додадете мешунки во вашата утринска исхрана. Грашок, грав, соја, наут или леќа – сите овие намирници се исклучително здрави. Иако не е вообичаено да јадете мешункасти производи наутро, со нив можете да направите намази па така да ги вклучите во појадокот за да го ставите тостот, а во Англија тавче грав е задолжителен додаток на пржените јајца. Мешунките можат да бидат идеални за појадок, бидејќи содржат големо количество влакна, им треба долго време за варење, даваат енергија и го регулираат апетитот.
Темно чоколадо
Ова ќе израдува многу љубители на чоколадо. Доколку уживате во коцките темно чоколадо, можете да ги вклучите во првиот оброк како дополнителен извор на железо. Можете да го користите засладен после оброк или да подготвите овесна каша со темно чоколадо. Чоколадото го стимулира мозокот, ви помага да се разбудите и да се чувствувате подобро наутро.