Ечзотичните овошја дали навистина се толку корисни , или тоа е само пусто трошење пари да бидеме во тренд.Папаја е исклучително вкусно егзотично овошје – ако ја јадете во земјата каде што се одгледува.
Манго, папаја, авокадо… Егзотичните овошја мамат од пазарот и од супермаркетот, па мислите дека повремено се почестувате со малку поинакви ароми. Нутриционистката Бранка Мирковиќ за Нова говори дали вреди да се даваат пари за овошје што ни доаѓа од далеку или тоа е чисто фрлање пари.
На пазарот има голема понуда на разновидни егзотични овошја, разни бои, форми, помалку познат вкус и – доста силни цени.
„Муштеријата што сака да го проба ова овошје тешко може да препознае дали е свежо, како се чисти, кои се хранливите вредности“ Освен името и што продавачите го декларираат како овошје, муштеријата има многу малку информации. Затоа, пред да одлучите да потрошите значителна сума пари за да пробате овошје чиј вкус не мора да ви се допаѓа, треба да знаете одредени работи“, забележува нашиот соговорник.
Прскање и долг транспорт
Мирковиќ ги издвојува клучните ставки на кои треба да размислите пред да ги купите овие овошја.
„Прво, егзотичните овошја се берат зелени и се прскаат за да можат долго да се транспортираат и поради тоа го немаат вкусот и квалитетот што го имаат во земјата на потекло. Второ, одредени видови овошје имаат семиња кои можат да бидат исклучително токсични и бараат вештина за правилно отстранување. Трето, хранливите материи, односно витамините и минералите се значително намалени поради долготрајниот транспорт и берење во фазата на незрелост. Наместо да зреат на сонце и дрво, тие зреат вештачки во разни фрижидери – контејнери“.
Нутриционистката Бранка Мирковиќ вели дека не треба да заборавиме дека продавачите не го наведуваат начинот на чистење и конзумирање на егзотичното овошје, количината која се препорачува после оброкот, дали мора термички да се обработи…
Можни здравствени проблеми
„Исто така, многу видови на егзотично овошје може да предизвикаат здравствени проблеми, дијареа и сериозни алергии. И згора на сето тоа, многумина кои пробаа вакво овошје беа многу изненадени од вкусот, кој беше многу полош отколку што очекуваа“.
Бранка Мирковиќ вели и дека секое овошје и зеленчук има најмногу витамини и минерали доколку зрее на сонце и клима која му одговара и ако нема вештачки услови за зреење.
„Денес има многу кои престојуваа на егзотични дестинации и таму ги јадеа тие видови овошје, каде што природно расте и созрева. Сите тие се согласуваат дека вкусовите што ги чувствувале таму и плодовите што се продаваат овде не се споредуваат. Во исто време, кај нас ананасот се продава со години, но многу купувачи се уште тешко препознаваат зрел и вкусен ананас, често се изненадени бидејќи го купуваат кога веќе почнал да мувлосува и да се расипува. Папаја е исклучително вкусно егзотично овошје – ако ја јадете во земјата каде што се одгледува. Овде доаѓа во многу лоша форма, со намалени хранливи квалитети и прилично лош вкус кој едвај потсетува на квалитетна папаја“.
Друг таков пример е авокадото, вели нашиот соговорник.
„Авокадото е многу квалитетно овошје и во земјите каде што се одгледува има сосема поинаков вкус и квалитет од тој што се нуди на нашиот пазар. Во продавниците можете да купите незрело авокадо, па ве советуваат да го оставите да созрее, а често се случува кога ќе го отворите да почне да се суши и да се расипува, но да не созрее“.
И тогаш се случува скапо да платиме егзотични овошја кои не ги содржат хранливите материи што треба, а долгиот транспорт и вештачкото зреење дефинитивно ги уништуваат тие чувствителни плодови, па стануваат лош вкус и неупотребливи.
„Нашите домашни сорти овошје имаат високи нутритивни вредности. Лесно препознаваме дали е зрел или презрел и најмногу знаеме каков е вкусот. Цените се достапни и ги има во многу, особено во сезона. Чудно е што не го цениме доволно, особено домашните сливи, малини и јаболка. Нашиот домашен орев е најценетиот јаткасто овошје во светот, се пишуваат студии за неговите лековити својства… но домашните купувачи попрво ќе купат други егзотични овошја и скапо ѓи платат“.
Дали вреди да се плати за љубопитност?
Затоа, вели Бранка Мирковиќ, пред да купите размислете што всушност ве привлекува – бојата, необичната форма, непознатиот вкус, рекламите или препораките?
„Тоа може да се случи. Сепак, размислете колку вреди да се плати за љубопитноста и бидете внимателни бидејќи можни се здравствени проблеми“.
Извор: Нова