Доколку немате многу време, а сакате нешто вкусно на лажица, оваа крем супа е идеалното јадење за вас. Се јаде и ладна, што во овие топли денови оживува и освежува.
Спанаќот залудно не се нарекува супер храна.

Познато е дека е една од најздравите намирници што човекот ја користи во својата исхрана. И во летните горештини, „преоблечен“ во лесна крем супа, спанаќот е идеален оброк. Се приготвува брзо, а се јаде ладно, што не оживува, освежува и ја враќа изгубената енергија.

Компоненти
1 коцка путер или маргарин (околу 50 g)
1 кромид (ситно сецкан)
3 чешниња лук (ситно сецкани)
1 компир (исечен на коцки)
½ l вода
1 коцка за супа од пилешко или говедско месо
½ л млеко
½ кг свеж спанаќ
кора од лимон
малку бибер
малку рендано морско оревче
павлака за готвење (количина по вкус)

Подготовка
ЧЕКОР 1: На путер пропржете го кромидот 5-6 минути додека не застакли. Додадете лук и компири и кратко промешајте на оган, додека лукот не замириса. Истурете ја водата со коцката пилешко и динстајте околу 10 минути додека компирот не омекне.

Истурете го млекото и кога ќе зоврие, намалете ја топлината и додадете половина од исчистениот и исечкан спанаќ и ренданата кора од лимон. Спанаќот сварете го поклопен околу 15 минути и кога целосно ќе се исуши изладете го.

ЧЕКОР 2: Додадете го преостанатиот свеж спанаќ со кој супата ќе добие свежина и убава зелена боја. Сето добро изматете го со миксер или во блендер додека не добиете убав мазен крем. Се вади и се додава малку рендано морско оревче, па се враќа супата на оган, се загрева уште малку и по потреба се прилагодува густината.

Додадете павлака по желба при сервирање.

Послужување
Послужете во поубави подлабоки чинии. Прво ставете парче тост леб, па прелијте го со супата. Во секоја порција, по желба, додадете варена или кисела павлака, која на вашиот јадење ќе му даде не само нов вкус, туку и прекрасен изглед.

Совети со овој рецепт
За да ја добиете саканата густина на крем супата, на самиот крај додајте уште малку вода, ако е премногу густа, а ако е ретка, варете ја со мешање додека не испари вишокот течност.

By Author