Едноставните работи се најубави!

Крамбалот е многу едноставен сам по себе, и секогаш подеднакво вкусен, со кое овошје и да го направите. Но, признавам дека омилен ми е овој, со кајсии и овесна каша. Тие се полн погодок за мене ова лето. Обожавам да ги јадам свежи, дури и малку зеленикави, а кога ќе станат џем или ќе се користат во колач, тие се фантазија за вкус. Сосема исто е и со овој крамбл, феноменален е со кајсиите. Додатокот е овес, кој многу ми се допаѓа и ми се допаѓа колку лесно се комбинираат со се и сешто. И со овој crumble, сладоледот е задолжителен, но задолжителен! Crumble се користи и со праски, убаво е, но сепак се држам на страна со кајсии. Наскоро нивната сезона е завршена, искористете ги предностите додека има уште!

КРАМБЛ СО КАЈСИИ

За кружен сад од 26 cm или правоаголен 30 × 20 cm

СОСТОЈКИ

800 гр исчистени кајсии
3 лажици кафеав шеќер, за кајсите може и бел
150 гр овесна снегулки
100 гр брашно
100 гр ладен путер, коцки
100 гр кафеав шеќер
2 лажици лимонов сок
1 лажица мед
1/2 лажиче цимет

Подготовка

Вклучете ја рерната на 180 ° C.

Исечете ги кајсиите на половина, може дури и на ¼. Наредете на дното од садот прелијте ѓи со сокот од лимон, посипете ѓи со кафеав шеќер измешан со циметот.
Измешајте брашно, овес и шеќер. Додадете ги коцките путер и соединете со прстите, направете трошки. Додадете мед и направете покрупни трошки. Рамномерно посипете ги кајсиите. Дополнително, сè прелијте со 2 лажички мед пред да го ставите во рерна.

Се пече во загреана рерна околу 35-40 минути или додека трошките не добијат темно златна боја. Послужете топло со сладолед.

By Author