Идеален рецепт ако сакате да јадете нешто со „лажица“
Доколку сте го преоптовариле стомакот за време на празниците и сакате да јадете нешто со „лажица“ со многу зеленчук и вкус, ви предлагаме еден старински рецепт за подготовка на боранија, како што правеа нашите баби. .
Боранија, вареното месо, варен зеленчук и тој допир на пикантност, кој се помалку се користи во готвењето, за миг ќе ве вратат во детството.
Подгответе им на децата боранија варена на старомоден начин за да почувствуваат како се јадела.
Компоненти
1 главица кромид
2 моркови исечкани на кругчиња
400 гр свинско месо исечкано на коцки
500 гр боранија свежа или смрзната
1 чешне лук
1 поголем домат изрендан
1 лажица брашно
1 лажиче мелен црвен пипер
1 лажица сув билен зачин
магдонос
масло
сол
Подготовка
Валкајте го месото во брашно и пржете го на масло во длабоко тенџере додека не порумени. Извадете го месото од тенџерето.
Додадете уште масло по желба и ставете го ситно исечканиот кромид. Кога ќе стане стаклест, во тенџерето додајте ги прженото месо, морковите, исчистената боранија, пропржете а потоа ставете вода во тенџерето да ја покрие.
Додека се готви, во тенџерето истурете ги изренданиот домат и зачините од сувата билки.
По половина час до 45 минути готвење, направете запршка во посебна тава. Загрејте го маслото и пропржете го сечканиот лук, додадете го брашното и на крај слатката мелена пиперка и сè истурете во тенџерето со боранија. Оставете да зоврие и додадете повеќе сол и бибер по вкус, како и магдонос за украсување.
Овој ручек можете да го направите, исто и во посна варјанта само месото ќе го изоставите од состојките.
Уживајте во боранијата на нашите баби.