Компоненти:
4 компири,
2 модри патлиџани,
500 гр мелено месо (говедско или половина говедско и половина свинско),
3главици кромид, сецкан
2 сечкани чешниња лук,
400 гр конзервирани домати,
1 лажица доматно пире,
1 морков, сецкан
2 лажици маслиново масло,
1/2 лажичка сушен босилек,
1/2 лажичка суво оригано,
1 ловоров лист,
1/2 чаша црвено вино,
сол, бибер

За бешамел сосот ќе ви треба:
600 мл млеко
50 гр путер,
50 грама брашно
морско оревче
рендан пармезан (по желба)

Подготовка:

Извадете ги дршките од модрите патлиџани и исечете ги по должина на парчиња со дебелина од 0,5 см. Секое парче зачинете го и ставете ги во цедалка 30 минути. Ова ќе го омекне модриот патлиџан и ќе го направи помалку горчлив.
Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200°C. Исечете ги компирите на парчиња од 0,5 см. Ставете ги во сад, додадете малку маслиново масло, сол и бибер. Измешајте ги.

Ставете ги парчињата компири во плех и печете ги 20 минути на 200°C. Во меѓувреме, подгответе го сосот со месо: Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава на средна топлина. Измешајте ги сечканиот кромид, лукот и морковот и пржете додека не омекнат. Зачинете го месото со сол и бибер. Промешајте го меленото месо и динстајте 3 минути или додека не порумени. Истурете црвено вино и варете околу 2 минути додека не испари.

Додадете доматно пире, домати од конзерва, оригано и босилек. Додадете ½ чаша вода. Зачинете со сол и бибер и варете.

Намалете ја топлината и варете 30 минути со затворен капак. Во меѓувреме, измијте го модар патлиџан со вода и исушете го. Загрејте голема тава со малку масло. Парчињата модар патлиџан печете ги од двете страни додека не омекнат, околу 1-2 минути по страна. Ставете ги на страна.

Направете го бешамел сосот

Во тенџере на средна топлина, постојано мешајте ги брашното и путерот, неколку минути додека брашното не замириса како да е препечено. Обидете се да не го додавате млекото одеднаш бидејќи така ќе се создадат грутки. Наместо тоа, полека додадете го млекото во неколку серии, мешајќи додека смесата не стане мазна и кремаста. Варете додека смесата не зоврие и згусне, а потоа зачинете со сол, бибер и морско оревче.

Длабок сад за печење со средна големина намачкајте со малку маслиново масло, додајте слој од модар патлиџан на дното, а врз него слој печен компир. Додадете ½ од филот со месо и рамномерно распоредете. Додадете го вториот слој модар патлиџан. Истурете го остатокот од филот од месо и рамномерно распоредете. Покријте го со слој од компири и модар патлиџан. Прелијте со слој бешамел сос и посипете со рендано сирење (пармезан). Печете 35-40 минути на 180°C. Оставете ја мусаката да се излади 15 минути пред да ја послужите.

By Author