Ова се всушност весели грицки кои ќе ги обожаваат и малите и големите луѓе. Ова јадење ќе ги маѓепса вашите најблиски, не само со својот пријатен вкус, туку и со својот жив изглед. Тоа ќе им даде радост и позитивно расположение на пролетта што доаѓа. Малку ли е?!
Како и многумина, се прашував како се прават, како изгледаат и што се „зелените палачинки“. На мојот ентузијазам му немаше крај кога во основната смеса за палачинки за прв пат додадов две или три шаки бланширан спанаќ. Палачинките, исто како што ми кажаа, добија нежна зелена боја и убав, свеж вкус на градината. Толку невообичаено зелено и вкусно.
Тајната состојка на спанаќот, неверојатно здрава, им даде на палачинките дискретен вкус кој не доминира. Токму поради оваа причина тие можат да се јадат и слатки и солени. Децата сакаат експерименти во кујната, необични форми и живи бои. Особено оние јадења кои инаку им се привлечни како палачинки. Ова се всушност весели грицки кои ќе ги обожаваат и малите и големите луѓе. Направете вистинска забава со зелени палачинки за појадок! Тие ќе ги маѓепсаат вашите сакани со нивниот вкус и жив изглед. Тоа ќе им даде радост и позитивно расположение на пролетта што доаѓа. Зарем е малку?!
Состојки:
200 гр меко брашно
2 dl млеко
100 мл павлака за готвење
2 јајца
50 гр крем сирење
1 лажичка прашок за пециво
малку лук во прав
малку масло
200 гр спанаќ (2 шаки)
1 лажица сецкан магдонос
1 лажица сечкан босилек
1 лажица сечкано оригано
сол
Подготовка
ЧЕКОР 1: Измијте го спанаќот и кратко потопете го во врела вода за да омекне. Ситно исецкајте го.
ЧЕКОР 2: Измешајте брашно, млеко, павлака, јајце, сирење, прашок за пециво, лук, малку масло и сол, а потоа спанаќот, магдоносот, босилекот и ориганото. Во зависност од вашиот вкус, можете да се одлучите за сите или само некои зачини. Почекајте да се одмори околу половина час.
ЧЕКОР 3: Загрејте тавче со малку маснотии и со лажица ставајте од тестото во тавата. Оставете ги да позеленат, да бидат помали и малку подебели од класичните палачинки. Печете ги на средна топлина 1-2 минути од двете страни.
Послужување
Овие солени – зелени палачинки може да се полнат со различни филови во различни комбинации. Можете да ги премачкате со омилениот намаз или да ги наполните како тортиљи, да ги наполните со јајца, сирење и павлака и да ги испечете во рерна. Или подгответе вистински гурмански појадок: павлака, матени јајца со пржена сланина или шунка, сечкани домати од шери, рендано сирење и рукола со малку магдонос. Кога подготвувам лесен и здрав ручек, полнам зелени палачинки со пилешко и зеленчук, сос од остриги или сос од болоњезе или… Можностите се бескрајни.
Слатка верзија на палачинки
Отстранете ги солените зачини – додадете шеќер или мед и 1-2 кесички ванилин шеќер. Со додавање на ванила, овие „палачинки од спанаќ“ добиваат пријатни, суптилни и миризливи ноти, поради што се одлични како десерт. Може да се полнат со било кој сладок фил.