Дали страдате од алергии на млечни производи?
Дали сте нетолерантни на лактоза?
Можеби барате начини да го намалите воспалението?
Или, можеби барате да ги избегнете антибиотиците и хормоните кои често се наоѓаат во кравјото млеко?
Ако можете да се поврзете со некоја од потребите или грижите наведени погоре, голема е веројатноста дека сте барале замена за млечни производи.
Од алергии до нетолеранции, од фокус на здравјето до претпочитање на вкусот, многу луѓе наоѓаат причини да пробаат млеко од растително потекло.
И, иако таквите млека секако не се нов концепт, се чини дека достапноста на опциите во оваа категорија постојано се проширува. Всушност, овде ќе наведеме 16 различни сорти на млеко, сите добиени од растенија.
Најдобриот дел?
Конкретно ќе го разгледаме секое од овие млека за да видиме дали „добро ви го прават кафето“.
Се шегувам, знаеме дека има многу други намени за растителните млека, освен додавањето во вашето кафе, но бидејќи сме прилично пристрасни кон ова сакано зрно, засега ќе се задржиме на квалитетите на овие млека за подобрување на Java. ;
1- Бадемово млеко
Да ги започнеме работите со класика.
Со 63% од растителниот пазар на млеко, бадемовото млеко се смета за најпопуларна алтернатива за млечни производи.
Супер лесно и малку кремасто, ова млеко е кралот на пената кога станува збор за кафето!
Така е, сите оние убави и неверојатно вкусни лате што ги гледате објавени низ социјалните мрежи, и топли и ледени, може да се направат со бадемово млеко.
Ова млеко од јаткасти плодови создава супер стабилна пена за употреба врз вашето кафе, топло или ладно.
Сега, се разбира, можете едноставно да додадете загреано бадемово млеко во вашето топло кафе или малку разладено бадемово млеко во ладеното кафе или ладното пијалок, но ако навистина сакате изглед и сакате слој мазна кадифена пена за одмор. на врвот на вашиот пијалак, бадемово млеко испорачува постојано!
2- Кокосово млеко
Разладеното кокосово млеко (за разлика од погустото кое се наоѓа во конзерва) е суптилно слатко, лесно, но и малку кремасто. И, ако не ви пречи благиот вкус на кокос, тој е прекрасен додаток на кафето.
Лошата страна овде? Ако навистина не се грижите за вкусот на кокосот, треба да знаете дека најчесто ќе можете да го откриете овој вкус кога користите кокосово млеко во вашето кафе.
Лично, мислам дека вкусот е прилично суптилен, но некои не сакаат да користат кокосово млеко во кафе специјално поради горенаведената причина.
Според моето искуство, не се пени добро, но ако имате машина за еспресо со стапче за пареа, можете да произведете пристојна пена ако сакате да ја користите во вкусно лате.
Мојот омилен начин да уживам во незасладеното кокосово млеко е ладно сварено со нашето светло печење…апсолутно освежувачко!
3- Млеко од кашу (индиски ореви)
Добро, целосно обелоденување, јас не сум голем обожавател на индиски ореви, па затоа бев скептичен за млекото од индиски ореви. Но, откако го пробав, бев воодушевен!
Од сите млека од јаткасти плодови од растително потекло, иако млекото од индиски ореви не е ваш пријател кога барате прекрасен пенлив прелив за лате, сепак е апсолутно вкусен додаток на кафето!
Од мало прскање во свежа шолја топло кафе, до правење совршено смути за кафе, па дури и кремаст додаток на ладното пијалок, млекото од кашу е толку мазно, има изненадувачки неутрален (не премногу лапнал) вкус и е невообичаено густо и богат.
Кога правите ладен лате, еспресото речиси седи врз млекото од кашу поради неговата луксузна густа текстура… со едноставно мешање за да ги комбинирате двете, ќе пиете чист кадифе!
5- Млеко од ф’стаци
Млекото од ф’стаци има малку путер и јаткаст вкус. Светло зелената боја го прави ова млеко многу различно и уникатно.
Повеќето луѓе препорачуваат да додадете само една капка нектар од агава или мед во ова млеко за да се истакне најмногу вкус, но со или без овој додаток, ќе најдете дека ова млеко содржи позабележителен вкус од другите млека од јаткасти плодови (како бадемот млеко).
Млекото од ф’стаци содржи поголеми количества на здрави масти од другите млека на растителна основа и е супер кремасто, што го прави совршен додаток и на топлото и на ладеното кафе.
И, исклучително добро се пени, што го прави совршен избор за правење лате од удобноста на вашата кујна!
4- Млеко макадамија
Неодамна се запознав со млекото макадамија и со една голтка знаев дека треба да го додадам во кафето!
Не е премногу моќен по вкус, и лично, ја претпочитам незасладената сорта на ванила, но само делува кога станува збор за кафе, ако ме прашувате мене.
Не е супер дебел, но доволно густ. Конзистентноста би ја споредила со бадемово млеко.
Општо земено, млекото од макадамија не се пени добро, но можете да купите сорти направени специјално за пена (марката Milkadamia нуди мешавина на бариста која може да се пофали со добар квалитет на пена за правење лате).
6- Млеко од орев
Преполни со омега-3, многу луѓе почнуваат да го прават оревото млеко свој дневен избор кога додаваат кремаст, путер вкус на нивната топла или ледена шолја џо.
Млекото од орев може да биде малку тешко да се најде во продавниците за храна, но оние кои прават сопствено сметаат дека тоа е нивно млеко на избор за конкретно додавање во кафето, поради фактот што не го менува вкусот на кафето, туку само додава богатство и малку кремаста текстура.
7- Млеко од лешник
Друго растително млеко изобилно со омега-3, млекото од лешник има многу богат и јаткаст вкус со суптилна сладост.
Слаткоста на ова растително млеко и вкусот на јаткастите плодови го прават најповолен во смути со кафе, но кога станува збор за лате, некои сорти не прават пена како другите.
Така, многу луѓе едноставно го загреваат за да го додадат во топлото кафе или го користат разладено кога го додаваат во ладеното кафе или ладното пиво.
8- Млеко од сусам
Дали некој кажа лате?
Исправка…некој кажа ултра пенесто, кремасто лате?
Некои ја споредуваат густата и кремаста текстура на млекото од црн сусам со онаа на млекото од соја, а пената што ја произведува е супер густа, што го прави лате суперѕвезда!
Содржи исто толку протеини како повеќето млечни млечни производи (но многу помалку шеќер), додавањето на ова густо и кремасто растително млеко во вашето кафе не само што обезбедува зголемување на протеините, туку и млекото од сусам содржи богатство од амино киселини.
9- Ленено млеко
Бидејќи лененото млеко првенствено се прави од ладно цедено масло од ленено семе и вода, во ова млеко често се наоѓаат природни адитиви за вкус за да го направат вкусно.
Повеќето љубители на ленено млеко навистина го користат во своето кафе, бидејќи нискокалоричните верзии нудат алтернатива без алергени дури и на другите растителни млека.
И, иако не е неверојатно густо, ова млеко спакувано со омега-3 често е збогатено со протеин од грашок што му овозможува да произведува лесна и шампанска пена доколку планирате да го користите за лате.
10- Млеко од коноп
Погодно за алергени и збогатено со бројни витамини и минерали, млекото од коноп е исто така неверојатно чисто бидејќи е минимално обработено и содржи пристојна количина на протеини.
Генерално се смета за неутрално млеко за употреба во кафето бидејќи нема силен вкус на јаткасто овошје.
Тоа е прилично тенко што се однесува до конзистентноста, па додавањето на ладно кафе може да направи пријатно, здраво и освежувачко уживање.
И, ако барате начин да го згуснете, неговата содржина на протеини го прави одлично млеко за пена, па со користење на стапчето за готвење на пареа од машината за еспресо може да направите убава пена за да го наполните топлото кафе.
11- Млеко од грашок
Млекото од грашок е направено од жолт грашок.
Тој е преполн со протеини, толку многу што му конкурира на млечното млеко. И, ова го прави супер кандидат за пенење.
Всушност, пената од млеко од грашок има тенденција да има текстура слична на свила што го претвора вашето кафе во кадифено совршенство додека го пиете смелата јава низ пенестиот прелив.
Така, не, ова растително млеко нема вкус на грашок. И, ако сте како повеќето луѓе кои го пробале, млекото од грашок може да стане ваша нова алтернатива за млечни производи што ќе ја додадете во вашето кафе.
12- Млеко од киноа
Иако можете да најдете млеко од киноа во одредени продавници за храна, повеќето го прават ова растително млеко базирано на житарки дома.
Иако многумина велат дека има многу лут вкус, овој вкус генерално се неутрализира кога се додава во кафето.
Кога го правите ова растително млеко, богато со аминокиселини, дома, додавањето на вкусови како ванила и цимет може да го направи додавањето млеко од киноа во кафето уште повкусно.
13- Овесно млеко
Овесното млеко сега се смета за второ најпопуларно млеко од растително потекло.
И лично, мислам дека тоа мора да се должи на фактот дека е лудо вкусен во кафето!
Иако има повеќе калории од некои други млека од растително потекло, овесното млеко е ставено во категоријата победа од многу луѓе поради неговата неверојатно кремаста текстура и вкусниот вкус. Види? Совршен пар за вашата дневна чаша!
Додека овесното млеко секако добро се комбинира со речиси секое (светло, средно, темно, еспресо), поради неговиот уникатен вкус, исто така одлично ги подобрува одредени кафиња со вкус.
Моите омилени ароматизирани селекции за додавање овесно млеко за да го вклучат нашиот зачин од тиква, капучино со цимет и средно печење со јаболко од цимет, и апсолутно сè што има арома на јавор, како што е нашето француско тост кафе со јавор со цимет.
И, како и бадемовото млеко, овесното млеко, исто така, прави пристојно стабилна и многу мека пена за вкусни лате, иако ова првенствено функционира само кога се прави топла пена.
14- Оризово млеко
Иако не е толку кремасто како некои други млека од растително потекло, оризовото млеко поседува мала сладост што го прави прекрасен додаток на кафето.
И, иако оризовото млеко дефинитивно не е вистинската опција за оние кои ги намалуваат јаглехидратите, се смета дека е најмалку веројатно од сите растителни млека да предизвикаат какви било алергии.
Повеќето сметаат дека оризовото млеко е најдобро за правење смути од кафе или повеќе декадентни задоволства од кафе, но поради тој малку сладок вкус споменат погоре, делува одлично како додаток на ладеното или топло кафе.
Еден од моите омилени рецепти за кафе на сите времиња вклучува оризово млеко. Во тој конкретен рецепт, оризовото млеко се користи за да се направи хорчата (слатко млеко од цимет направено од мешавина од бадемово млеко, оризово млеко, ванила, цимет и нектар од агава) кое се блендира додека не стане пенесто, а потоа се прелива со еспресо и се сервира. мраз.
15- Млеко од банана
Млекото од банана е единствена растителна опција која обично е збогатена со калциум. И, иако генерално не се смета за опција за редовно додавање на топло или ладно кафе, може да биде одличен додаток на вашите смути од кафе.
Што? Сè уште не сте пробале смути со кафе?
Смути со кафе се одличен начин да ги проширите вашите опции кога уживате во вашата Java, а бананите често се користат како средство за згуснување кога го прават тоа.
Млекото од банана може да биде одличен додаток на моќно здраво смути од кафе!
16- Млеко од соја
Млекото од соја е уште една популарна алтернатива на млечното млеко. Всушност, само неодамна беше исфрлен од второто место со овесното млеко.
Додадените шеќери во млекото од соја дефинитивно го ставаат во неповолна положба во споредба со другите опции за млеко базирано на растително потекло, но што се однесува до додавањето во вашето кафе, дефинитивно може да очекувате млеко од соја да обезбеди многу во одделот за естетика и текстура.
Повисоките нивоа на протеини во млекото од соја го прават близок ривал на кравјото млеко кога станува збор за правење убава воздушна пена за да го наполните вашето кафе.
Млекото од соја, исто така, има густа и кремаста текстура што го прави убав додаток каков што е (не пенесто или пенесто) и на топлото и на ладеното кафе.