Сигурно сте забележале дека во продавниците има црвени, жолти и зелени пиперки. Но, колкумина од вас забележале дека нивните цени секогаш варираат, понекогаш дури и многу? Причината не е во различната сорта, овде збор за еден ист продукт – бамбарка.

Совршени се за полнети пиперки или салата, но главната разлика и во цената и во квалитетот е во фазата на зрелост. Имено, прво се береа зелените, жолтите добија уште малку време да созреат, а црвените се целосно зрели. Поради тоа се разликува и нивниот вкус, па зелените најчесто се посвежи, со поостар и малку горчлив вкус, додека црвените се многу послатки во однос на другите.

Разликата во должината на созревањето влијае и на нутритивниот состав: црвените се двојно побогати со витамини од зелените и имаат речиси девет пати повеќе бета-каротин. Различниот начин на одгледување е причина за различните цени. За разлика од другите пиперки, зелените пиперки имаат многу пониска цена бидејќи се берат најрано, жолтите се нешто поскапи, а црвените, бидејќи најмногу се користи труд, вода и други фактори во нивното одгледување, обично се најскапи. .

Инаку, бабурата најмногу се користи поради витаминот Ц кој има и до четири пати повеќе од портокалите.

By Author