Јајцата печени во рерна се идеални за појадок бидејќи немат премногу маснотии а се заситувачки и вкусни, па со нив денот навистина добро може да го започннеме…

Во зависнист од тоа за колку чуѓе припремате појадок толку јајца ви сње потребни и исто толку мали садови, или може да го подготвите за целото семејство во еден поголем сад…

Потребни состојки за 4 особи:
150 гр кисела павлака
100гр тврдо сирење
4 јајца
1 лажица презла
1/2 лажица путер
малку исецкан магдонос

Плиток огноотпорен сад намачкајте го со путер, па прелијте со кисела павлака.

Внимателно кршете по едно јајце за секоја личност и спуштете го во павлаката.

Посипете со сечкан магдонос, рендано тврдо сирење измешано со малку презла и по некое мало парченце путер.

Печете додека не се стврднат јајцата, а жолчките не останат малку течни (околу 10 минути, на 220°C). Можете во еден сад да ѓи направите или за секого посебно во помали здели.

А потоа, корка свеж леб во ваши раце и уживање!

By Author