Кога човек ќе добие стотина работа, тогаш мора да биде организиран, чист и пред се брз. Затоа сите мои јадења во последно време се толку брзи.

Оригиналниот рецепт е спанаќ но јас ставив блитва. Затоа што останува речиси цела во брикетите.

Можете да користите кој било гриз што го сакате или најдете: пченкарен, ‘рж, овес, … ..

Потребно ви е:

400 до 500 гр замрзната блитва
150 гр сирење
4 поголеми јајца (а може и 5 да биде по ровка)
2 dcl маслиново масло или (1dcl масло и 100 гр павлака)
1 кесичка прашок за пециво
300 гр гриз, 3 – 4 лажици пченично брашно
Прстофат или два сол
Оригиналниот рецепт содржи еден децилитар павлака, но бидејќи сакав да направам јадење што може да се јаде без проблеми со ограничување, не сакав многу да ги комплицирам работите, па ја испуштив павлаката и го зголемив маслиновото масло за еден. децилитар.

Јајцата се матат, се додава прашокот за пециво, солта, брашното, маслото и секако растопените брикети од блитва. Ако ви се чини дека смесата е премногу густа, можете да додадете и малку кисела вода. Последно ставете го сирењето.

Смесата истурете ја во плех во кој веќе сте ја ставиле хартијата за печење, израмнете ја во рерна околу 20 минути на 220 степени.

Пријатно!

By Author