Ова се намирниците кои ќе му помогнат на вашиот кардиоваскуларен систем да остане здрав и посилен

Здравјето на срцето е многу важно, особено ако се земе предвид дека кардиоваскуларните болести го заземаат неславното прво место по бројот на животи што ги одземаат.

Дури и ако сте млади и немате никакви проблеми, важно е да размислите за нивна превенција.Постојат одредени намирници кои можат да помогнат да се разреди крвта повеќе од другите, т.е. во спречување на формирање на згрутчување на крвта.

Ѓумбир

Ѓумбирот е одличен избор ако се земе предвид дека неговиот корен содржи гинџерол и полинезаситени масни киселини во поголеми количини. Ова, како и другите соединенија, помагаат да се намали нивото на лошиот холестерол во крвта. Покрај тоа, ѓумбирот може да помогне во разредувањето на наслагите од крвните садови.

  1. Домат

Овие зеленчуци кои ги обожаваме се богати со витамини Б, Ц и Е, салицилати и моќниот природен антиоксиданс ликопен.Покрај тоа, доматите содржат и големо количество железо, калиум и манган. Затоа доматите се одличен избор за вашите крвни садови и срце, но се одлични и за здравјето на целиот организам!

  1. Боровинка

Ова овошје е еден од најголемите природни антиоксиданси и содржи витамини А, Ц, Е, К, Б6, Б3, Б1, Б2! Не само што е добар сојузник за подобрување на вашата крвна слика, туку и се бори против слободните радикали во телото. Природните сокови, чаеви и џемови се само дел од начините на кои можете да го консумирате ова прекрасно овошје.

  1. Куркума

Активната состојка куркума – куркумин, има антиоксидантни и антиинфламаторни својства, па ова растение може да спречи запушување на артерии. Исто како и другите намирници што ги наведовме, куркурминот може да го намали нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ холестерол). Оваа состојка поволно делува и на опуштање на крвните садови.

  1. Лимон

Лимонот ги штити нашите артерии – витаминот Ц е добар сојузник за регулирање на крвниот притисок, намалување на артериските воспаленија, но и намалување на ЛДЛ холестеролот во крвта. Калиум, магнезиум, фосфор, калциум, цинк, витамин Е се само дел од многуте корисни материи во ова кисело овошје.

By Author