На наша голема радост, полека повторно започнува сезоната на јагоди. Ова вкусно овошје е многу здраво и вкусно, па најчесто уживаме во свежа варијанта (најверојатно со малку шеќер или шлаг). Сепак, тоа е и одличен избор за правење разни фантастични задоволства! Како што наближуваат велигденските празници, еве еден убав предлог за вкусни, крцкави колачиња со јагоди во главната улога – сигурни сме дека вашите гости нема да можат да им одолеат!

Состојки за 4 лица:

– 120 гр брашно
– 60 гр излупени и исечени јагоди
– 50 гр шеќер
– 50 гр путер исечен на коцки
– 40 мл млеко
– 1 помало јајце
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка екстракт од ванила
– прстофат сол
– 50 гр бело чоколадо
– 50 гр темно чоколадо

Подготовка:

  1. Брашното просејте го во голем сад и додадетего прашокот за пециво. Потоа полека додадете ги шеќерот и солта и сè убаво измешајте. На крај во сувите состојки додадете го путерот што ќе го измешате со прсти.
  2. Во посебен сад изматете го јајцето и додадете ги млекото и вкусот на ванилата. Истурете ја смесата во сад каде сувите состојки се измешани со путерот. Добро измешајте сè заедно за да се соединат состојките и да се создаде хомогена, влажна и леплива маса. На крај додадете ги јагодите.
  3. Подготвената смеса со лажица се става на плех обложен со хартија за печење.
  4. Печете колачиња 15 – 20 минути на температура од 180 ° C. Почекајте да се излади, па извадете ги од тавата и прелијте го со растопената темна и бела чоколада, насумично како ќе ви дојде. Уживањето може да започне!

By Author