Што да се подготви за Велигден, најголемиот христијански празник кој симболично претставува нов почеток и обновување на животот за христијаните. Се празнува од Велики петок до вториот ден на Велигден.
Велигденското утро верниците прво одат во црква, а постот се прекинува дури по богослужбата – со враќање дома. Тогаш започнува кршењето и возбудливо наддавање со бојадисани јајца. Кој го има најсилното – победничкото јајце?
Овој голем празник подразбира богата и целодневна служба. По варените јајца, Велигденскиот ден започнува со богат појадок, кој е првиот мрсен оброк по седумнеделниот велигденски пост – најдолгиот во православниот календар. Потоа следува свечен ручек и топла домашна супа или чорба, која убаво ќе го зајакне телото по неколкудневниот пост. Како предјадење не треба да ја исклучите вкусната домашна пита или гибаница, но не треба да претерувате, туку внимавајте да „оставите простор“ за главното јадење и десертот. Кога станува збор за главното јадење, традицијата налага јагнешкото месо, кое не мора да биде задолжително. Можете да подготвите нешто ново и необично, што не можете да го јадете секој ден или можете да го прилагодите вашиот избор, да не зборуваме, на расположливиот буџет за домаќинството. Ќе се согласите дека, сепак, најважно е дека овој ручек е еден вид подарок и радост за целото семејство. Зашто, за Велигден не е пресудно што ќе јадете и колку, туку како ќе го поминете празникот, со кого и во какво расположение.
Иако сме сигурни дека веќе имате добри идеи, со оваа статија ви даваме предлогот за велигденското мени, со верба дека ќе ви помогне за вистинскиот избор што ве очекува. Се најдобро и „Христос воскресе“!
Велигденски десерт
Искусните домаќинки подготвуваат неколку вкусни мали колачи за Велигден, но за овој ден не се откажуваат од добра и раскошна торта. Мислам дека се апсолутно во право, бидејќи тортата е торта, особено онаа што ја предлагам.
Васина торта – единствена со машко име
Одличната торта на Васа е единствената со машко име. Приказната за името сведочи дека најверојатно станува збор за автентична српска торта направена во далечната 1908 година. Освен името, на него се прикачува и една љубопитност, која баш и не се вклопува во нашите стереотипи. Верувале или не, се работи за „љубовта“ на свекрвата кон нејзиниот зет. Извесен Параќинец, Васа Чокрљан, без да штеди пари, ја однел својата блажена сопруга кај виенските лекари и така ја спасил неа и неговите потомци. Но, ја спасил ќерката и внука на бабата, која што направила раскошна торта во знак на благодарност до нејзиниот зет. Таа и го дала името по нејзиниот зет Васа.
Ова е прекрасна приказна од почетокот на 20 век, а фантастичната торта на Васа останала до денес.
Компоненти
за кора:
5 јајца
5 лажици шеќер
1 лажица презла
100 гр мелени ореви
1 рендана кора од лимон
малку путер за подмачкување на калапот
за фил:
5 жолчки
4 лажици шеќер во прав
1 d l млеко
5 лажици шеќер
200 гр мелени ореви
200 гр путер или маргарин – на собна температура
100 гр чоколадо
сок од 1 портокал
кора од 1 портокал – изрендана
за шам:
4 белки
250 гр шеќер
1,5 – 2 dl вода
Подготовка
Оваа торта се состои од една кора како основа, фил во средината и шам, односно цврсто изматена белка одозгора.
Подготовка на кората:
Одделете ги белките од жолчките. Со постепено додавање на шеќер, со миксер се матат цврстите белки и на крајот се додаваат жолчките. Потоа додадете презла, ореви и кора од лимон, па со рака лесно измешајте со белките. Извадете го калапот за торта со дијаметар од 24 см, покријте го дното со хартија за печење и намачкајте ги страните со путер. Подготвената маса истурете ја во калап, израмнете ја горната површина и печете ја во загреана рерна на 180°-200° C околу 20 минути. Оставете ја кората да се излади во калапот, па извадете ја, извадете ја хартијата за печење и префрлете ја во плехот во кој ќе се наполни колачот и на крај ќе се послужи.
Подготовка на филот:
Во мал метален сад ставете 5 жолчки и измешајте ги со жица, постепено додавајќи шеќер во прав (4 лажици). Потоа ставете ги на пареа (во малку поголем сад во кој врие вода) и варете ги не подолго од 5 минути, па оставете ги на страна.
Сварете го млекото со 5 лажици шеќер и додека е врело прелијте ги оревите. Млекото треба само доволно за да се попарат, но не и да пливат. И оставете ги на страна.
Сега со миксер изматете го путерот од собна температура, па продолжете со мешањето со постепено додавање на подготвените состојки по следниот редослед: ореви на пареа во млеко, жолчки на пареа, чоколадо растопено на пареа или микробранова печка, рендана кора и сок од портокал. Готовиот фил треба да биде кремаст и со средна густина, па затоа треба да се земе предвид количината на сокот што се додава за да не се разредува премногу.
Прв фил:
Кората натопете ја малку со сок од портокал, па нанесете од филот и убаво распоредете ја по целата површина, вклучително и тенок слој од надворешната страна на кората. Се додека не заврши подготовката на шамот, кората со филот треба да се чува во фрижидер.
Подготовка на шам:
Шеќерот прелијте го со вода и ставете го на умерен оган да се вари, додека не добие густина и изглед на мед. Со 2 d l вода, варењето ќе трае околу половина час.
Во потполно сув сад додадете и изматете со миксер 4 белки кои се на собна температура најмалку еден час. Кога ќе се добие цврста смеса, продолжете со мешањето додека во тенок млаз се истура врелиот шербет. Мешајте додека содржината целосно не се излади.
Втор фил:
Извадете ја тортата од фрижидер и нанесете го амот, внимавајќи да не направите воздушни џебови. Израмнете ја површината со широка шпатула или нож, што е добро повремено да го поминете низ зовриена вода. Посипете го колачот со рендано чоколадо и ставете го во фрижидер да преноќи до употреба.
Послужување
Еве како да исечете младенче. Пред да го исечете, извадете го колачот и чувајте го на собна температура околу 20 минути. Поминете го ножот низ топла вода за малку да се загрее, избришете го и прободете го вертикално во центарот на колачот. Во таа положба, полека влечете го ножот нанадвор и кога ќе стигнете речиси до работ, спуштете го.
Совети со овој рецепт
При полнење, околу кората можете да ставите прстен од калап (со лизгачко дно) и преку неа да го нанесете филот. Заедно со калапот се става кората со филот во фрижидер да се стегне. Истото можете да го направите и при финалната примена на шаблонот.
Ако не ви оди од рака оваа сдноставна припрема на шамот за оваа торта, заменете го со готова шлаг пена.