Иако се користи илјадници години, стана популарен во последните 25 години, бидејќи научниците открија дека е богат со омега-3 масни киселини, кои сочинуваат дури една третина од неговиот состав, што е една од најдобрите извори на здраво и квалитетно масло.

Како една лажица чиа семе дневно влијае на желудникот, мозокот и срцето?
28 грама чии семки содржат 138 калории, 8 грама масти, 12 грама јаглени хидрати, 10 грама влакна и 5 грама протеини. Една лажица дневно обезбедува 18 отсто од дневните потреби на калциум, 27 отсто фосфор, 30 отсто манган и нешто помало количество калиум, цинк и бакар.

Чиа семето содржи омега-3 масни киселини кои се важни за здравјето на мозокот, кожата и кардиоваскуларното здравје, за регулирање на апетитот и за подобрување на расположението. Семињата го снабдуваат телото со витамини А, Б, Д и Е, бројни минерали и антиоксиданси.

Чиа семе за мозокот

Чии семиња се најголемиот извор на Омега 3 масни киселини, кои се исклучително важни за мозокот. Омега 3 масните киселини се наоѓаат во рибиното масло, лененото семе, семето од киви и семето чиа.

Чиа семе за варење
Чии семиња се одлични за дигестивниот систем, обезбедуваат доволно количество влакна и на тој начин претставуваат многу добар пробиотик. За време на варењето, чии семиња стануваат гелови по текстура. Овој процес на претворање во состојба на желе се јавува поради високата содржина на растворливи влакна во семињата. Влакната им овозможуваат на семките да ги исчистат цревата на природен начин.

Чиа семе за кардиоваскуларно здравје
Чии семиња се богати со антиоксиданси и растителни влакна. Тие содржат високо ниво на магнезиум, цинк, железо и калциум. Ова вредно растение може да има многу влијание за подобрување на здравјето, особено кога станува збор за спречување на срцеви заболувања.

Чие семе е:

супер храна богата со растителни влакна, која го поттикнува варењето и заздравувањето на дигестивниот тракт
– Супер храна за мозокот и срцето. Чиа содржи 8 пати повеќе омега 3 масти од лососот!
богата со антиоксиданси
– содржи 5 пати повеќе калциум од млекото
– содржи 7 пати повеќе витамин Ц од портокалот
– 3 пати повеќе железо од спанаќот
– 2 пати повеќе калиум од бананите
– здрава храна за кожа, коса и нокти
– храна која позитивно влијае на балансирање на нивото на гликоза во крвта
Како да користите чиа семе?
Можете да ги користите цели зрна или да ги мелете. Можете да користите мелени семиња за да направите леб, мафини или тестенини. Чувајте го во фрижидер, во затворен стаклен сад.

Имаат неутрален вкус и можат да се користат во салати, сокови, супи.

By Author