Потребни состојки за тестото:

8 јајца

8 лажици шекер

16 лажици ораси

4 лажици брашно

Подготовка:

Се матат 4 јајца со 4 лажици шекер 8 лажици мелени ореви и 2 лажици брашно

Се пече во четвртаст плех не многу голем, се мати уште една ваква кора.

Состојки за карамел:

500 гр шекер

1/2 л млеко

100 гр чоколадо

50 гр путер

Подготовка:

Се вари карамел не многу густ. Првата кора се прелива со топол карамел. Се оладува и врз карамелот се филува со чоколаден фил. Врз филот се става втората кора.

Состојки за фил:

200 гр путер

200 гр прав шекер

100 гр чоколадо

1 шлаг крем-чоколадо

1пудинг чоколад

250 гр мелени ораси

Се вари пудингот и откога ќе се тргне од огинот се додава чоколадата.

Путерот се мати со шекер и потоа се додава изладениот пудинг, изматената шлаг пена и мелените ораси. Се премачкува и втората кора со филот, а врз него се става глазура од чоколадо.

Глазура:

200 гр чоколадо

3 лажици шекер

6 лажици вода

1 лажица маргарин

Се прелива со глазурата благото и се остава да одстои да се стврдне чоколадото а потоа мже да се украси по желба, а и не мора. Се сече на коцки.

Пријатно!

By Author