И не, не се работи за сликање, тоа е специјалитет.
За да готвите велигденски јајца со желатин, потребни ви се следниве состојки:
јајца – 10 парчиња
желатин 20 грама
две чаши пилешка супа
200 грама печеница
250 грама варен грашок
бибер
магдонос
Како да направите јајца со желе
Направете пилешка супа, изладете го и намачкајте го желето. Еден или два часа желето се става на оган и се загрева без да зоврие. Мешајте додека желето целосно не се раствори. Добро измијте ги и исушете ги јајцата. Направете дупка на „горниот дел“ на јајцето, испразнете го и добро исплакнете го. По сушењето, „калапите“ на лушпата се готови. Исечете ја шунката или печеницата и биберот. Ставете грашок или варена пченка.
Наредете зеленчук и шунка по ваша желба, да биде шарена. Кога ќе ги наполните калапите, прелијте ги состојките со желето. Ставете го во фрижидер да се стегне. Излупете ги јајцата од лушпите пред сервирање.