Комбинацијата на вашата омилената торта и коктел во еден незаборавен десерт е создаден за летните забави.

Состојки:

200 грама чајни бисквити

100 грама путер

500 грама крем сирење

25 грама шеќер во прав

50 мл џин

1 лажичка цеден сок од лимон

кора од 1 лимета (или лимон)

100 грама бело чоколадо

300 мл крем за шлаг

Подготовка:

1. Скршете ги бисквитите за чај и убаво измелете ги.

2. Измешајте ги бисквитите со стопениот путер. Притиснете ја смесата во сад за торта со дијаметар од 20 сантиметри и ставете го во фрижидер да се стврдне.

3. Во голем сад измешајте го крем сирењето, шеќерот, џин, исцеден сок од лимон и неговата изрендана кора додека не добиете мазна смеса.

4. Стопете го белото чоколадо во пароброд и оставете го малку да се излади на собна температура (околу 2 минути) пред да го измешате со смесата со сирење.

5. Во посебен сад, изматете го кремот за шлаг и нежно промешајте го во смесата со сирење и белто чоколадо.

6. Истурете ја смесата врз основата со бисквитите и вратете се во фрижидер да се излади најмалку шест часа.

7. Послужете со вашиот омилен коктел.

By Admin