Комбинацијата на вашата омилената торта и коктел во еден незаборавен десерт е создаден за летните забави.
Состојки:
200 грама чајни бисквити
100 грама путер
500 грама крем сирење
25 грама шеќер во прав
50 мл џин
1 лажичка цеден сок од лимон
кора од 1 лимета (или лимон)
100 грама бело чоколадо
300 мл крем за шлаг
Подготовка:
1. Скршете ги бисквитите за чај и убаво измелете ги.
2. Измешајте ги бисквитите со стопениот путер. Притиснете ја смесата во сад за торта со дијаметар од 20 сантиметри и ставете го во фрижидер да се стврдне.
3. Во голем сад измешајте го крем сирењето, шеќерот, џин, исцеден сок од лимон и неговата изрендана кора додека не добиете мазна смеса.
4. Стопете го белото чоколадо во пароброд и оставете го малку да се излади на собна температура (околу 2 минути) пред да го измешате со смесата со сирење.
5. Во посебен сад, изматете го кремот за шлаг и нежно промешајте го во смесата со сирење и белто чоколадо.
6. Истурете ја смесата врз основата со бисквитите и вратете се во фрижидер да се излади најмалку шест часа.
7. Послужете со вашиот омилен коктел.