Во летните месеци, обожаваме рецепти за десерти кои не ни одземаат премногу време, а уште повеќе ги сакаме оние што не бараат да ја вклучиме рерната.
Во летните месеци, обожаваме рецепти за десерти кои не заземаат премногу време, а уште повеќе ги сакаме оние што не бараат да ја вклучиме рерната.
За тоа е свесна и Наташа Пралица, која стои зад блогот за десерти на Наташа, па подготви фини, брзи рецепти за летниот месец, вклучувајќи го и рецептот за кремаста кокосова торта што се топи во уста, а која е готова за 20 минути .
Состојки:
– околу 300 грама бисквити
– 500 грама сирење маскарпоне
– 500 мл крем за шлаг
– 200 грама бело чоколадо
– 200 грама кокос
– малку млеко за потопување
Подготовка:
1. Натопете ги бисквитите во млекото и редете ги на плех со обрач (20 X 28 см). Можете исто така да ги наредете на лист за печење.
2. Во сад додадете ги сирењето маскарпоне и стопеното бело чоколадо соединете ги со помош на миксер.
3. Направете го кремот за шлаг одделно, но не го матете премногу. Штом шлагот се стврдне за да не се лизне надолу во садот кога ќе го превртите, значи дека доволно сте измешале.
4. Во подготвениот маскарпоне се додава шлаг и полека се меша со шпатула.
5. Додадете кокос и комбинирајте сè.
6. Нанесете половина од кремот над бисквитите.
7. Остатокот од бисквитите потопете го во млекото и наредете го преку кремот.
8. Премачкајте ја преостанатата крема со бисквитите.
9. Ставете го колачот во фрижидер, по можност преку ноќ за да дозволите бисквитите да омекнат и да се измешаат состојките.
Добар апетит!