Секоја домаќинка ја има оваа состојка.
При подготовка на филови за колачи, пити и слатки пити, најважна е густината на филот – ако е премногу тенок, смесата ќе истече, ќе се скине, ќе изгледа неуредно, десертот може да „избледи“ …
Наједноставното решение за згуснување на филовите за колачи е јасно: ќе додадете претходно изматен желатин или згуснувач. Меѓутоа, што ако ги немате овие состојки?
И ова не мора да биде проблем, бидејќи веројатно веќе имате се што ви треба во куќата. Тоа е најчестото бело брашно (со секаква мекост или острина), кое нема да го промени вкусот на филот, а ќе помогне брзо да се згусне.
Како да се згусне филот со брашно?
Брашното без глутен се состои главно од скроб – згора на тоа, дури 75 проценти од обично белото брашно е скроб. Неговите молекули апсорбираат вода и отекуваат и пукаат на вистинската температура, ослободувајќи супстанца слична на гел. Затоа брашното е одличен згуснувач и затоа се користи за истите цели при подготовка на сосови.
“Имајте на ум дека интегралното брашно има помалку скроб од обичното, па доколку го користите ќе мора да употребите поголема количина”.
Методот е едноставен: измешајте еднаква количина брашно и ладна вода и мешајте додека не се распаднат грутките. Потоа постепено додавајте ја оваа смеса во филот со постојано мешање додека не ја добиете саканата густина. Внимавајте филот да не се превари бидејќи брашното на превисока температура може да предизвика спротивен ефект и да ја разреди смесата.