Оваа сурова торта од пеперминт е многу лесна за подготовка, а вкусот е освежителен, кремаст и божествен. Покрај тоа, тортата не содржи глутен или млечни производи, и е идеално веганско слатко. Сурова торта од пеперминт.
Долниот слој:
6 средни датуми 1/3 чаша сурови индиски ореви 1 лажица суров какао во прав Пеперминт слој: 1 + ½ чаша индиски ореви (кои претходно сте ги натопиле во вода најмалку 4 часа) ½ чаши кокосово брашно ½ чаши јаворов сируп 8 капки есенцијално масло од мента
Чоколаден слој:
1/3 чаша кокосово масло 2 лажици јаворов сируп 1/3 чаша суров какао во прав
Пеперминт слој:
1 + ½ чаша индиски ореви (кои претходно сте ги натопиле во вода најмалку 4 часа) ½ чаши кокосово брашно ½ чаши јаворов сируп 8 капки есенцијално масло од мента Чоколаден слој 1/3 чаша кокосово масло 2 лажици јаворов сируп 1/3 чаша суров какао во прав
Подготовка:
1. Започнете со мелење на индиските оревиво процесор. Додадете какао во прав и продолжете да мешате додека смесата не се соедини.
2. Додадете ги урмите и продолжете со мешањето додека не добиете леплива маса.
3. Со лажица смесата ставете ја во мини калап за мафини и натопете. Ставете го во фрижидер.
4. Слојот од пеперминт ќе го направите така што ќе ги додадете индиските ореви и кокосовото брашно во блендер и ќе мешате додека не добиете мазна, кремаста смеса. Додадете во првиот слој што е во фрижидер и вратете го на ладење најмалку 10 минути пред да го додадете чоколадниот слој.
5. Се топи кокосовото масло на тивок оган, се додава јаворовиот сируп и се промешува. Додадете путер од какао и мешајте додека смесата не се соедини.
6. Со лажица намачкате го чоколадниот слој над слојот од пеперминт и оставете го да се излади околу три часа.