Познато е дека само една изедена јаболка дневно може да допринесе за подобро здравје.Ова овошје содржи 40% витамин ц, а богата е и со витамините,А, Е, Б1 и Б6 како и со бета каротен.
Исто така во јаболката се содржат и минералите како што се калиум, калциум, фосфор и железо како полифеноли односно билни соединенија кои имаат многу јака антиоксидативна активност.
Обично овошјето и зеленчукот многе повеќе ефект даваат ако ѓи консумираме свежи но, печеното јаболко исто може да има бројни позитивни влијанија на нашето здравје.
Како што покажале бројните истражувања печените јаболка го уништуват лошиот холестерол од крвта, а исто така помагаат и во комбинирањето на слободните радикали затоа што содржат многу пектин.
Јаболките спремени на овој начин помагаат и за болки во грлото, засипнатост, а помагаат и во регулирање на цревната флора.
Ваажно е при консумирањето јаболката да не бидат жешки но умерено топли.
Како се печат јаболка?
Најдобро е да се печат оние јаболка кои при сечењето брзо потемнуваат. За почеток добро измијте ѓи и извадете им ѓи семките.
Нај едноставен начин да ѓи испечете е да ставите малку вода во плехот за печење и да ѓи наредите јаболката. Пред тоа малку навлажнете ѓи јаболката ,апо желба може да им додадете и малку шекер.
Печењето на јаболката не треба да трае повеќе од дваесет минути.