Рецепт за сите обожаватели на компирот.
Потребно:
600 гр компири
сирење
200 мл јогурт
100 мл млеко
бибер,
4 чешниња лук
3 варени јајца
1 јајца за прелив
30 мл. масла
Подготовка:
Сварете го компирот, не премногу долго. Сварете ги и трите јајца. За прелив потребно е во сад да го, скршите јајцето кое ви остана несварено, додадете јогурт и млеко, малку рендано сирење, масло. Измешајте убаво.
Подмачкајте ја тавата со масло, излупете го компирот, а потоа исечете го на кругови и наредете половина од компирот.
Додадете сол и бибер. Наредете исечени јајца во кругови, и изрендајте го сирењето и завршете со уште еден ред кругови од компир.
Прелијте го подготвениот прелив и на крај малку рендано сирење. Печете на 210 степени 50 мин.