Чискејкот е омилен десерт на многумина. Доколку спаѓате во групата обожаватели на овој десерт, пробајте ја и нејзината чоколадна верзија. Нема да потрошите многу време на оваа торта затоа што ќе ви требаат само 15 минути за да ја направите.

Состојки за подлогата:

– 150 грама крцкави бисквити по ваш избор

– 100 грама путер

Крем:

– 300 грама чоколадо за готвење или црно чоколадо

– 500 грама сирење маскарпоне

– 100 грама шеќер во прав

– 250 мл крем за шлаг

Подготовка:

1. Исечете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер. Бисквитите можете да ги мелете во блендер или да ги ставите во ќеса и да ги измелите со сукало додека не добиете. Ставете мешавина од бисквити и путер во тркалезен калап за торта со раб и добро притиснете го на дното на калапот, ставете го во замрзнувач додека не го подготвите кремот.

2. Засечете го чоколадото и растопете го. Потоа оставете го малку да се излади. Цврсто изматете го кремот за матење со миксер во една чинија. Во друг потоа измешајте го маскарпонето со шеќерот и додадете го млакото растопено чоколадо. Постепено додајте шлаг во оваа смеса и нежно мешајте додека сè не се соедини.

3. Извадете го калапот од замрзнувачот, истурете го кремот врз основата на бисквитите и путерот и ставете го во класичниот дел од фрижидерот неколку часа да се стврдне.

Ако немате калап со обрач, можете да направите чизкејк на ист начин во стандарден кружен калап. Торта нема да можете да ја извадите, но парчињата сепак можете да ги исечете на класичен начин.

Ако случајно немате чоколадо, можете да го замените со две лажици какао. Ставете го во мешавина од маскарпоне и шеќер и потоа стори сé што е според рецептот.

Добар апетит!

By Admin