Доколку се прашувате како да ја збогатите вашата тераса или двор, ви предлагаме – зачини.
Навистина се убави кога лисат, а некои се расцутени, навистина се погодни.
Замислете, лето е, сте решиле да подготвите риба, а на пример ви недостасува рузмарин. Одите од кујната до терасата и можете да го наберете свежо, миризливо и најдобро од се – точно онолку колку што ви треба. Кој вели дека не можеме да одгледаме барем нешто свое, дури и ако немаме голем и простран двор и градина?
Затоа подготвивме листа на нашите омилени зачини кои многу лесно се одгледуваат во саксии.
Босилок
Речиси секој сака босилек, и нема ништо подобро од тоа да соберете неколку свежи листови и да додадете болоњезе или аматрицијана во вашите тестенини. Исто така, овој зачин можете да го купите на секое ќоше од различни врсти, па кој сакате може да биде крал на вашата градина и терасата.
Многу добро ги поднесува топлите температури, но бидејќи коренот на растението е плиток, босилекот бара релативно голема количина на влага.
Власец
За разлика од кромидот и лукот, кај власецот се берат и користат зелени делови од растението во исхраната, а не луковиците. Стеблата се долги и шупливи и се јадлив дел од растението, а обично се сечат на мали парчиња и се додаваат во јадења од риба, супи, сосови, салати, мексиканска кујна, јадења од компири и широк спектар на други оброци.
Многу е отпорен на ниски температури и може да издржи многу сурови континентални зими. Кога должината на денот се намалува под 14 часа, а температурата паѓа под 16 ° C, асимилатите од лисјата се префрлаат кон луковициете, а листовите пожолтуваат и умираат, што е знак на мирување. Сака и многу вода.
Магдонос
Магдоносот не е само ароматично, декоративно, зачинето растение кое ќе го подобри вкусот на храната, туку и лековито и хранливо растение кое е познато и во природната медицина. Познато е дека чајот од магдонос е одличен за уринарниот тракт, а исто така е исклучително вкусен во супа или кое било друго јадење. Затоа, слободно посадете ги младите во широко саксија и уживајте во волшебните листови на ова растение во текот на целото лето, до доцна есен.
Магдоносот не бара премногу или посебно одржување, но при високи летни температури не е лошо да го полевате наутро и навечер.
Рузмарин
Освен што е вкусен, рузмаринот се препорачува за луѓе кои доживеале мозочен удар или луѓе кои имаат проблем со меморијата бидејќи ја поттикнува микроциркулацијата во мозокот. Секако, не смееме да занемариме дека одлично изгледа во саксија, како мала туја, а кога ќе процвета, мирисот и се чувствува далеку.
Важно е да знаете дека му треба многу сонце, но ќе толерира и малку сенка. Цврсто растение е и поотпорно на мраз од другите медитерански култури, но сепак му е потребна заштита од ветер.
Копар
На сите ни е познат мирисот на зачинот, а тоа е тревно едногодишно растение со врвови како иглички и тенок корен. Овој прифатлив зачин се користи уште од античко време како лек против гасови, надуеност, несоница и за забрзување на работата на органите за варење.
Не бара температура. Копарот нема големи барања за вода и само во фаза на ‘ртење и никнување ,чувствителен е на недостаток на влага, а неговиот цвет навистина ќе ја збогати вашата тераса.
Нане
Според некои историски записи, нането се користело како лек пред илјада години. Само по себе мириса во тенџере, а ако на вашата ладна лимонада и треба малку повеќе арома, или сакате добро мохито – имате подготвено растение на вашата тераса.
Нането е повеќегодишно растение, со силен мирис, диво расте како трева, но може да се одгледува и во саксии. Одгледувањето нане во градина или саксија е многу лесно, а бара многу вода и треба редовно да се полева.
Целер
Имам трик во ракавот за целерот. Јас обично барам млада глава од некој што ја одгледува во градината или ја купувам првата млада што ќе се појави во продавница. Го ставам во вода и кога ќе почнат да растат листовите, едноставно го засадувам во саксија. Листовите ги берам по потреба до зима.
Жалфија
Топол ден е, мрзливи сте и гладни… Малку путер, неколку листови жалфија и сол и бибер по вкус. Сè добро измешајте и додадете ги омилените варени тестенини и воила – имате идеален оброк. А, потребни ви се само неколку листови од ова прекрасно растение кое го имате на вашата тераса.
Жалфијата може да се одгледува и како саксиско растение во куќата, т.е. на сончев прозорец. Ако листовите на жалфија почнат да пожолтуваат, тоа ќе значи дека му треба повеќе простор и земјиште. Добро поднесува суша, но младите растенија на жалфијата од директно сеење бараат многу влага за почетен раст.
Маточина
Маточината е најблиска роднина на нането и ја има истата навика како неа, а одлична е и во сокови и коктели. Ако го одгледувате во саксија, нека биде помало и нека е сам во него, бидејќи во спротивно ќе јаде друго растение.
Потребна е доволно влага за да се добие најдобриот вкус. Остава и мирис и вкус на лимон. Одличен е во овошни салати, чај, лимонада и маринади.