Ако не можете веднаш да ги изедете сите јагоди, еве како да ги чувате свежи до утре…
За да ги одржувате јагодите подолго свежи, треба да следите пет едноставни правила:
Изберете свежи јагоди – не треба да имаат оштетувања, темни дамки, знаци на венење, особено мувла.
Сортирајте ги јагодите – отстранете ги оштетените или презрелите јагодки.
Не мијте ги јагодите пред да ги ставите во фрижидер. Напротив, подобро е да се исушат на хартиени крпи за да траат подолго.
Чувајте ги јагодите подалеку од банани, јаболка и домати – тие ослободуваат етилен, гас што предизвикува овошјето, зеленчукот и бобинките побрзо да созреваат и да се расипуваат. Јагодите, патем, исто така го испуштаат.
Чувајте ги бобинките во фрижидер – студот ќе го забави зреењето. Пред да ги ставите јагодите на полицата, подобро е да ги извадите стебленцата од неа и да ги исушите. Чувајте го во сад со рамно дно обложен со хартиени крпи. И не покривајте премногу цврсто!
Доколку не сте сигурни дека следниот ден ќе јадете јагоди, тогаш стручњаците советуваат сепак да ги измиете бобинките, но не само со вода. Подгответе слаб раствор од оцет: лажица јаболков или вински оцет на литар вода. Потопете ги јагодите во овој раствор 3-5 минути, но не повеќе! Во спротивно, ќе го изгуби целиот свој вкус и арома. После тоа, јагодите измијте ги со проточна вода, исушете ги на хартиени крпи и ставете ги во фрижидер.