Ситниците кои значат вкус! Обрнете внимание на овие трикови, односно техники кои ги користат професионалците и откријте нова димензија на сите јадења кои можеби погрешно сте ги подготвувале досега …

Додадете сол

Дали готвите невкусна храна? Не заборавајте да солете правилно. Професионалните готвачи веруваат дека храната ќе има подобар вкус ако додавате малку сол во текот на целиот процес на готвење, а не само еднаш на крајот.

Шеќер

Сè уште не сте задоволни со вкусот? Ставете малку шеќер во храната! Шеќерот ќе има ефект ако подготвите сос на база на домати кои не се во сезона (а им недостасува природна сладкост). Шеќерот ќе го подобри вкусот на печените моркови или цвекло.

Додадете малку путер пред крајот на готвењето

Сосовите во ресторанот се секогаш сјајни и густи бидејќи готвачите им додаваат парче ладен путер пред крајот на термичката обработка. Пробај.

„Маринирајте“ го месото во солена вода

Дали знаете зошто пилешкото и мисиркиното месо се посочни во ресторан? Бидејќи професионалните готвачи го натопуваат месото во солена вода пред да го зготват за да омекне и да биде повкусно.

Добри кандидати за оваа постапка се парчиња месо кои вообичаено имаат помалку маснотии, како што се пилешки или мисиркини гради и свински котлети, а можете дури и да ставите ракчиња во солена вода, пишува веб-страницата Pun kufer.

Исушете го месото пред печење

Без разлика дали се подготвувате да печете стек или цело пилешко во рерна, земете хартиени крпи и исушете го месото со него пред да го готвите. Ако ја отстраните вишокот на влага во избраната храна, тоа ќе ви гарантира крцкаво печено месо.

„Одморете“ го месото пред да го исечете

По печењето, месото не се сече веднаш, туку нека „одмори“. Месото обично се „одморува“ околу половина од вкупното време поминато на термичка обработка. За време на „одморот“ соковите се стабилизираат во печењето, поради што на семејството и пријателите ќе им служите посочно месо.

Тостирајте ги зачини и ореви

Пред да започнете со готвење, запечете ги орешестите плодови во рерна и загрејте ги зачините како ким или кардамон во тава. На овој начин ќе ги ослободите нивните природни масла и ќе го подобрите нивниот вкус. Дури потоа додадете ги во вашите солени и слатки креации.

Додадете малку сок од лимон

Неверојатно е колку свежо исцедениот сок од лимон ќе го подобри вкусот на вашиот оброк. Без разлика дали имате зеленчук на пареа или туна од конзерва на чинија, додадете малку сок од лимон. Ќе бидете воодушевени од резултатите.

Обрнете внимание на температурата

Некои намирници подобро се готват на ниски температури за да се одржи нивната сочност. Јајцата се пофини ако ги готвите постепено и полека.

Инвестирајте во добар кујнски прибор

Професионалните готвачи се грижат за своите ножеви бидејќи знаат дека само квалитетните помагала им гарантираат добро исечено и подготвено јадење. Се исплати да се вложат пари во квалитетни кујнски прибор и садови.

By Author