Марулата е една од намирниците кои брзо се распаѓаа
Ако не се јаде веднаш по купувањето и зелената салата не се чува правилно, станува кафеава и овенанува. За секој кој сака подолго да чува свежа салата, постои решение
Прво прашање е што предизвикува зелената салата да стане кафена или венее, а објаснувањето е дека тоа е гас етилен, кој природно го произведуваат зелената салата и другите растенија кога ќе почнат да се распаѓаат.
– Ако го погледнете начинот на кој производителот го испорачува производот, можете да видите дека тој е целосно завиткан во пластична фолија. Целта е да се заштити производот од етиленски гас од надворешни извори. На пример, јаболката испуштаат етилен гас додека се расипуваат, па велат дека едно лошо јаболко ја расипува целата гајба.
Дополнително што треба да правиме со зелената салата кога ќе ја донесеме од продавница, е дека не треба да ја вадиме салатата од кесичката додека не бидеме подготвени да ја јадеме. Исто така, важно е да го отстраните целиот воздух од кесата пред да ја складирате во фрижидер.
– Чувајте ја салатата во најстудениот дел од фрижидерот – најчесто во долната фиока, а вака може да издржи три недели.