На чохоколичарите никогаш не им е доста од рецепти за чоколадни деликатеси. И сега, можно е да се направат вкусни чоколадни десерти кои се здрави. Веганската торта која ви ја нуди е без шеќер, масло, глутен или млеко, а едно парче има само 100 калории.

Се што ви е потребно е:

1 1/2 чаши брашно без глутен

1 чаша кокосов шеќер

¼ чаши путер од какао

1 лажичка сода бикарбона

½ лажичка сол

1 лажичка јаболков оцет

1 лажичка екстракт од ванила

6 лажици незасладено пире од јаболка

1 чаша вода

За крем:

½ чаши стопено кокосово масло

3 лажици јаворов сируп, сируп од агава или мед

½ чаши какао во прав

1 чаша сос од јаболка (исечени и пире од јаболка)

1 лажица густина (по избор)

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете плех од 20 см со хартија за печење.

2. Во голем сад, истурете брашно, засладувач, какао, сода бикарбона, сол и промешајте.

3. Додадете екстракт од ванила, јаболков оцет и незасладеното пире од јаболко и добро измешајте.

4. Истурете вода смесата и мешајте додека не добиете изедначена смеса.

5. Истурете во плех и печете 25 до 30 минути.

6. Оставете да се олади, па премачкајте со крем.

Подготовка на чоколаден вегански крем:

1. Измешајте кокосово масло, засладувач и какао во прав. Мешајте додека не добиете сјајна, течна смеса од чоколадо.

2. Додадете го сосот од јаболка и повторно измешајте добро.

3. Оставете во фрижидер најмалку 20 минути, за да се стегне малку. Ако мислите дека кремот е сè уште тенок, додадете лажица густин.

4. Премачкајте ја тортата и… уживајте!

By Admin