Како да направите вашата празнична трпеза да изгледа како луксузен хотел или ресторан.
Овие денови сите размислуваме за празниците – празниците, Новата година, Божиќ. Има многу пред нас и ќе има многу можности за славење, а некои од овие прослави многумина ќе ги одржат во своите домови. Меѓутоа, покрај подготовката на различни солени и слатки деликатеси, важно место има и декорацијата на трпезата. Оваа „ситница“ е многу важна за добрата атмосфера и атмосфера што ја создавате за себе и за вашите гости.
Еве неколку предлози за да направите декорација достојна за луксузни хотели и ресторани на едноставен начин и со материјал кој веќе го имате во вашата куќа.
Прво, размислете за бојата на вашата маса. Комбинирањето неутрални бои со металик бои (хром, злато, сребро, бакар) е докажана, секогаш елегантна варијанта, но додавањето на еден или два акценти на боја на неутрална боја може да биде интересно и да создаде необичен ефект. Боите на акцентот може да бидат црвена, виолетова, розова или сина, додека неутралните бои вклучуваат бела, сива, беж и црна.
При украсувањето на масата тргнуваме од основното, а тоа е чаршафот. Убава покривка за маса сигурно ќе создаде поелегантен ефект, но ако имате убава површина на масата – не е неопходно да ја користите (без чаршав, вашата маса ќе добие помодерен изглед). Наместо покривка за маса, можете да користите тркач (тесен чаршаф во средината на масата) и/или подлоги за маса под чинијата. Што се однесува до чаршафот за маса – мој совет е да инвестирате во квалитетна бела покривка за маса, која лесно ќе ја вклопите во секаков вид декорација, а која ќе ја користите за сите прослави во куќата.
Чини, прибор за јадење и чаши се основните елементи на секоја маса што сите ја имаме во куќата. Доколку немате посебни, празнични варијанти, одлично ќе ви послужат и најчестите бели чинии, прибор за јадење и чаши кои ги користите секојдневно. Само додадете украсна лента на чашите, ножот или вилушката и тие веднаш ќе добијат празничен изглед. Во исто време, се обидувате да создадете контрасти при уредувањето на декорацијата, па ако имате бела покривка за маса, долната чинија може да биде во друга боја, а ако основата е потемна – чинијата може да биде бела.
Важно е да се знае дека разликата ја прават два основни украсни елементи – централната декорација на масата и декорацијата на салфетки во чинии.
Централна декорација може да биде вазна со цвеќиња или зеленило, прекрасен цветен аранжман или пар свеќи. Венец во средината со дополнителни гранчиња од еукалиптус и свеќи поставени во средината на масата ќе и дадат празничен и пополн изглед на вашата маса. Венецот можете да го украсите со новогодишни украси ако е новогодишна вечера.
Што се однесува до салфетките, можете да си играте со нив и да направите различни комбинации.
Салфетите можат да бидат хартиени или текстилни (текстилот е поелегантен, но и со хартиените можете да создадете убав и разигран изглед). За целокупниот изглед придонесува и начинот на кој ја преклопувате салфетката. Врзувањето на салфетка со украсна лента или прстен, со додавање на гранчиња и шишарки, ќе и дадете зимски изглед на вашата маса. Можете да користите и етикети со имињата на гостите (можете да ги испечатите рачно ако имате убав ракопис или да ги испечатите на принтер), стапчиња цимет, прстени од сушен портокал, новогодишни украси и слично. Пуштете ја вашата фантазија – сè доаѓа во игра. И не заборавајте да уживате.