Дали одредени здрави производи навистина се здрави за вас?

Постојат одредени „здрави“ намирници кои според експертите не се погодни за секого.

Фитнес професионалците генерално препорачуваат зголемување на внесот на овошје и зеленчук и фокусирање на протеините кои ја зголемуваат енергијата, како и интегралните житарки, но и во тој избор има одредени намирници кои тие лично се трудат да ги избегнуваат.

Според Huff Post, ова се шест продукти кои традиционално се сметаат за здрави, но можат да предизвикаат компликации кај поединци.

Јогурт и млечни производи со малку маснотии
Експертите генерално се согласуваат дека млечните производи за кои се тврди дека се со малку маснотии не се ни приближно корисни како што изгледаат.

– Треба да јадете масти за да ги апсорбирате витамините растворливи во масти, како што се А, Д, Е и К – вели Стефан Холт, сертифициран тренер за исхрана и личен тренер.

Јогуртот со помалку маснотии често се појавува како препорака за поздрави алтернативи во оквир на оброците.

– Можеби има помалку калории, но обично има додадени шеќери за да ги компензира тие масти – предупредува тренерот за голф Џејми Будро: – Затоа претпочитам да јадам полномасен јогурт кој има повеќе протеини и здрави масти за да ме одржува сит подолго време.

Спортски и енергетски пијалоци
Експертите предупредуваат дека придобивките од спортските и енергетските пијалоци не ги надминуваат нивните негативни страни.

– Енергетските пијалоци често се полни со непотребни дополнителни шеќери и адитиви – објаснува физиотерапевтот Сами Ахмед.

Кација Шивели, исто така физиотерапевт, истакнува дека има големи разлики во однос на нивниот квалитет.

– Проблемот е што поимот „спортски пијалок“ прави кај конзументот да се чувствува дека овој пијалок е здрав и наменет за спортисти, додека во реалноста тие содржат вишок шеќер или вештачки состојки.

Личниот тренер Криси Мутопулос предупредува дека потенцијалните здравствени ризици од енергетските пијалоци со кофеин треба да се сфатат многу сериозно.

– Тие можат да придонесат за зголемен крвен притисок, зголемување на телесната тежина, главоболки, анксиозност, проблеми со забите, дехидрација и срцеви заболувања. Многу енергетски пијалоци содржат повеќе од 100 милиграми кофеин, што е вкупниот дневен препорачан внес на кофеин за тинејџер – истакнува експертот.

Протеински плочки
Протеинските плочки се продаваат како здрави и енергични опции за активни поединци и спортисти.

– Нема да ви ги дадат истите биодостапни хранливи материи како кога јадете цели протеини. Во исто време, некои протеински барови не се транспарентни за нивните состојки – предупредува Бјанка Белдини, доктор по физикална терапија и холистички животен тренер.

Личниот тренер Аруша Неконам ги оспорува протеинските плочки како идеален извор на протеини.

– Споредете протеински плочки и пилешки гради. Да, тие може да содржат слични количини на протеини, но таа плочка е во основа само чоколада со протеин. Тој е преработен и полн со разни засладувачи и вештачки вкусови. И нема да ви ја даде истата енергија, хранливи материи и градивни блокови како состојка од еден извор – како пилешки гради или парче лосос – нагласува експертот.

Гранола
Гранола има долгогодишна репутација како целосно природен, паметен избор за здрава исхрана. Сепак, спакуваните гранола е како повеќето пакувани житарки за појадок: полни со шеќер и вештачки состојки без хранлива вредност.

Нутриционистот Леа Ајзакс вели дека гранолата првенствено е направена од јаглени хидрати.

– Скробните јаглехидрати со висока содржина на шеќер брзо согоруваат, го зголемуваат нивото на гликоза, немаат хранливи материи и не успеваат да ве држат сити или полни со енергија доволно долго. Всушност, тие можат да направат хаос на енергетското ниво – предупредува Исак.

Дури и плочките со гранола се „маскирана слатка брза храна“.

– Не се сите гранола барови се лоши, но главните се со малку влакна и супер богати со шеќер и други високо преработени адитиви. Ги јадев за да добијам соодветна енергија за тренинг, но тие го направија сосема спротивното бидејќи би ме дехидрираа и ми го зголемија апетитот поради високата содржина на шеќер – истакнува личниот тренер Доминион Езечибуезе.

Месни производи од растителна основа
Карина Блеквуд, личен тренер и инструктор по јога, предупредува дека веганските замени за месо содржат многу повеќе од здрав зеленчук и природни состојки.

– Иако некои опции се вкусни, тие се високо обработени и содржат многу додаден натриум, конзерванси и вештачки состојки – објаснува Блеквуд и посочува дека е многу подобро да се држиме до цела, минимално обработена храна како зеленчук, цели зрна и немасни протеини: – Ако навистина сакате плескавица од замената за месо, размислете да ја прескокнете во корист на растителна од црн грав или наут, бидејќи тие содржат значителен протеин без несакани адитиви.

Леб без глутен
Очигледно, производите без глутен се одлични за оние со целијачна болест или други форми на нетолеранција на глутен. Нутриционистот Џеј Патрун вели дека секогаш ќе им препорача ваква диета на оние кои страдаат од овие состојби, но не и за да ја поттикнува но не и да се охрабруваат клиентите кои толерираат глутен да го избегнуваат.

– Глутенот е облик на протеин кој се наоѓа во житарките како пченица, јачмен и ‘рж. Таа обезбедува структура на растението, како и храната направена од нив. Без глутен секогаш треба да додаде нешто друго, обично повеќе, за да се создаде нутритивно искуство слично на верзијата што содржи глутен. Тука спаѓаат адитиви како заситени масти, натриум и шеќер кои можат да го иритираат дигестивниот систем и да доведат до внесување празни калории – истакнува Патрун.

Наместо тоа, посочува експертот – земете вистински леб!

By Author